"Romania nu a intrat in faliment. Nu se va intampla nici in cazul Greciei"

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 16:35
4034 citiri
"Romania nu a intrat in faliment. Nu se va intampla nici in cazul Greciei"

"Daca vorbim de magnitudinea scaderii economiei, aceasta este mult mai mare in Ucraina si Tarile Baltice. Romania a inregistrat o scadere economica semnificativa, dar nu exagerata, ca alte tari europene. In urma cu un an, foarte multi analisti spuneau ca Romania este in pragul falimentului. Nu s-a intamplat asa, fiti convinsi ca nu se va intampla nici in cazul Greciei" a declarat Mihai Bogza, presedinte Bancpost.

Mai poate avea Romania crestere economica fara relansarea exporturilor?

Cred ca in aceasta perioada, leul n-a facut decat sa recupereze din terenul pierdut, pe parcursul anului 2009. Daca ne uitam la situatia deficitului  contului curent, nivelul la care se situeaza cursul de schimb este un nivel de echilibru.

Exportatorii par putin dezavantajati in comparatie cu ianuarie 2009, dar pe termen lung, nu este o situatie nefavorabila.

Analistii Raiffeisen spun ca euro va ajunge la 3,95 de lei la sfarsitul anului. Alti analisti vad euro chiar la 3.8 lei. Credeti intr-un astfel de scenariu?

Mie mi s-a parut ca BNR a dat un semnal clar ca nivelul actual de curs este considerat de ei satisfacator.

Nu vad modificari majore ale cursului de  schimb, pana la sfarsitul anului.

Mi se pare ca acest nivel este unul de echilibru.

Regula este ca scaderea dobanzilor duce la deprecierea monedelor pe piata valutara. Cu toate acestea, leul se aprecieaza. De ce?

Cred ca ceea ce s-a imbunatatit foarte mult este perceptia privind situatia Romaniei. Sa nu uitam ca leul s-a depreciat pe fondul perceptiei ca Romania are o situatie economica dificila. De atunci pana acum, s-au intamplat cateva lucruri, s-a ajustat puternic deficitul de cont curent, rezervele s-au majorat, ceea ce permite Bancii Nationale sa apere un anumit nivel de curs.

In plus, Romania s-a mentinut in parametrii acordului  convenit cu FMI, ceea ce inseamna ca avem un program care are garantia de valabilitate a Fondului si ca acest program este chiar si aplicat de autoritati. Din aceste motive, cred ca perceptia investitorilor s-a imbunatatit.

Potrivit unui studiu Unicredit, populatia este saraca si a atins gradul maxim de indatorare. Cum se poate relua creditarea in aceste conditii?


Nu cred ca populatia a atins un grad maxim de datorare, atata timp cat gradul de indatorare in Romania se situeaza sub nivelurile inregistrate in  alte tari.

Ceea ce cred ca s-a intamplat este ca populatia, pe fondul incertitudinilor din economie, se fereste sa se indatoreze foarte mult si este  bine ca se intampla asa.

Nici populatia nu vrea sa sufere, inregistrand restante la credite si nici bancile nu vor sa inregistreze niveluri ridicate  de credite neperformante.

Un nivel corect de indatorare al populatiei este o variabila dinamica, se modifica in functie de conditiile economice.

Cum este afectata Romania de situatia Greciei si a altor tari europene, aflate in mare dificultate?

Sa batem in lemn! Pana acum nu am fost afectati decat cel mult la nivelul perceptiilor. In urma cu un an si jumatate se zicea ca Romania va avea  dificultati deoarece Ungaria, Ucraina, Tarile Baltice au dificultati. Nu s-a intamplat asa.

Daca au fost dificultati in Romania, au fost din cauza  unor slabiciuni interne.

Noi, ca banca romaneasca cu capital grecesc, nu putem spune ca am avut de suferit datorita evenimentelor din Grecia, care au un impact pe partea  sectorului fiscal, si nu pe partea stabilitatii financiare. Banca noastra a continuat sa isi mentina liniile de credit cu noi. Expunerea bancii-mama  nu numai ca nu s-a redus, dar s-a majorat.

Exista riscul ca Romania sa aiba aceleasi probleme ca si Grecia?

Daca vorbim de magnitudinea scaderii economiei, aceasta este mult mai mare in Ucraina si Tarile Baltice. Romania a inregistrat o scadere economica  semnificativa, dar nu exagerata, ca alte tari europene. In urma cu un an, foarte multi analisti spuneau ca Romania este in pragul falimentului. Nu  s-a intamplat asa, fiti convinsi ca nu se va intampla nici in cazul Greciei.

#bogza, #economica, #faliment, #grecia, #mihai, #romania, #scadere , #stiri Banca Romaneasca