Fondul European de Investitii si posibilitatea crearii unei retele de tip business angel (I)

Vineri, 09 Mai 2014, ora 08:24
3847 citiri
Fondul European de Investitii si posibilitatea crearii unei retele de tip business angel (I)

Fondul European de Investitii (FEI) a incheiat recent patru noi acorduri JEREMIE in Romania pentru credite cu dobanzi reduse pentru IMM-uri in valoare de 120 milioane de euro. Bancile vizate in acest acord sunt Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, ProCredit Bank si Raiffeisen Bank. Prin intermediul aceluiasi instrument, JEREMIE, bancile romanesti BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank au implementat credite in valoare de 180 milioane de euro pentru IMM-uri.

Insa, paleta de activitati care cade sub incidenta acestui fond depaseste creditele acordate IMM-urilor de catre banci. Dezvoltat ca o institutie supranationala in 1994 printr-un parteneriat public-privat intre BEI (Banca Europeana pentru Investitii), CE (Comisia Europeana) si alte 34 de institutii financiare, rolul FEI este sa sustina IMM-urile Europei in accesarea finantarii. FEI isi realizeaza misiunea colaborand cu intermediari sub forma fondurilor de capital de risc, fondurilor de crestere, banci sau companii de leasing, prin credite, garantii sau micro-finantare.

Astfel, pe fundamentul extinderii solutiilor pentru sustinerea dezvoltarii si inovarii IMM-urilor, a luat nastere Fondul European de Business Angels (European Angels Fund). Initiativa, lansata oficial pe 12 martie 2012, isi propune sa ofere capital pentru business angels si pentru investitori care nu fac parte din institutii prin coinvestitii. Acestea se adreseaza investitiilor in seed sau early stage funding, precum si pentru crestere, cu valori cuprinse intre 250.000 si 5 milioane de euro pe o perioada de 10 ani.

Primul proiect incheiat cu succes a avut loc in Germania. European Angel Fund Germania, sub forma de proiect pilot, a fost lansat in martie 2012, in cooperare cu Business Angels Netzwerk Deutschland (BAND) - o retea nationala de retele de business angels, oameni de stiinta si membri institutionali - in valoare de 70 milioane de euro. Rezultatele dupa un an au fost peste 200 de aplicatii din partea business angels din toate sectoarele tehnologice, precum si interesul pentru o asemenea initiativa din partea tarilor nordice si a investitorilor.

Ca urmare a succesului avut in Germania, Fondul European de Business Angels (FEI) a decis demararea altor doua proiecte in Spania (European Angels Fund (EAF) Spain -"Fondo Isabel La Catolica") si Austria (European Angels Fund (EAF) Austria - aws Business Angel Fonds) cu valori de 30 milioane de euro, respectiv 22,5 milioane de euro.

Spre deosebire de alte fonduri de co-investitii pentru business angels, precum Angel CoFund (Marea Britanie), Compete BA (PT), Scottish CF (Scotia) sau Technopartner (Olanda), European Angels Fund se adreseaza direct busines angel-ilor pentru investitii pe termen de maximum 10 ani in start-up-uri. Initiativa isi propune crearea mai multor retele nationale care sa ajunga, la un moment dat, in stadiul de a face colaborari intre ele.

In ce masura sunt jucatorii din piata noastra capabili sa profite de o astfel de oportunitate? Aflam data viitoare.

Articol semnat de Peter Barta, CEO Fundatia Post Privatizare

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#opinie barta, #Fondul European Investitii, #fonduri IMM, #facilitati imm , #Investitii