37 de companii romanesti au investit 31 mil euro in eficienta energetica

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 12:51
1785 citiri
37 de companii romanesti au investit 31 mil euro in eficienta energetica

Un numar de 37 de companii romanesti au alocat pana in prezent 31 milioane euro pentru investitii in eficienta energetica, prin intermediul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD, proiecte prin intermediul carora se estimeaza economisirea a 687.000 MWh pe an, transmite NewsIn.

"Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD (EEFF) reprezinta un program comun de finantare, ce are ca scop promovarea investitiilor de eficienta energetica in sectorul privat din Romania, prin intermediul bancilor locale partenere. 

Cu ajutorul acestei facilitati, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la 2,5 milioane euro pentru investitii ce vizeaza eficientizarea energiei, beneficiind de un grant de 15% din partea UE, la finalizarea cu succes a proiectului. 

Pe langa finantare, companiile vor primi consultanta tehnica gratuita din partea Tractebel Engineering, de asemenea, finantata cu fonduri europene", potrivit unui comunicat emis miercuri de BERD.

Bancile participante din Romania sunt: Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania si CEC Bank.

Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD si bancile participante dezvolta in prezent alte 22 de proiecte de eficienta energetica in Romania, care vor beneficia de finantare in valoare de 17 milioane euro.

Proiectele sustinute prin intermediul acestei facilitati variaza de la investitii de dimensiuni mici, plecand de exemplu de la un imprumut de 43.000 euro acordat unui producator de imbracaminte, pana la investitii pe scara larga, cum ar fi imprumutul de 2,5 milioane euro catre un producator de caramizi, pentru co-finantarea unei investitii in utilaje in valoare totala de 11 milioane euro.

"Prin intermediul acestor premii de excelenta, BERD recunoaste investitiile de success din domeniu, implementate prin intermediul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica si apreciaza beneficiile economice si de mediu realizate de catre companiile din sectorul privat care au dat curs investitiilor durabile in eficienta energetica. 

Aceste proiecte reprezinta un excelent exemplu despre modul in care companiile isi pot creste competitivitatea prin intermediul investitiilor de economisire a energiei", a declarat directorul BERD pentru Romania, Claudia Pendred.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#companii, #romanesti, #investitii, #eficienta, #energetica , #stiri Banca Transilvania