Banca Transilvania isi majoreaza capitalul cu 15 milioane dolari

Luni, 20 Iunie 2005, ora 01:13
1061 citiri

Scaderea dobanzilor si asteptata intrare in piata financiara romaneasca a doua grupuri financiare straine, care vor prelua BCR si CEC, ascut competitia pe piata locala. Un efect asteptat de bancheri este consolidarea prin fuziuni si achizitii in sectorul bancar. Vara lui 2005 a inceput cu preluarea Bancii Ion Tiriac de catre HVB, absorbita la randul ei de Unicredit. Fenomenul pare sa fie speculat din plin de unele banci, in timp ce altele asteapta sa se dezvolte si mai mult, pentru a iesi la vanzare intr-un moment 2007, cu mult mai oportun: dupa intrarea in Uniunea Europeana, piata romaneasca va deveni mai sigura, cu un risc mai scazut, iar preturile de vanzare pot creste. Asta spera si actionarii Bancii Transilvania (TLV).Actiunile TLV au scazut in ultimul timp la Bursa de Valori cu pana la 20%, atingand vineri la 7.500 de lei per unitate. Explicatia este simpla, ne spune un jucator la Bursa: actionarii mici vand pachete la pretul curent pentru a avea resurse suficiente sa participe la emisiunea de noi actiuni de saptamana viitoare.

Directorul general al TLV, Robert Rekkers, ne-a confirmat acest lucru, adaugand: "Pe 24 iunie vom efectua o crestere a capitalului social cu circa 15 milioane de dolari prin emiterea de noi actiuni - o noua actiune la 10 vechi, fara drept de preemptiune. O noua actiune va fi vanduta la valoarea nominala de 4.000 de lei." Actiunile ramase nesubscrise vor fi vandute "public".

Totodata, TLV pregateste o noua emisiune de obligatiuni ce va fi lansata in luna iulie, spune Rekkers, care va fi si prima prin care o banca locala va atrage pentru prima oara capital subordonat printr-o oferta publica de la divizia financiara a Bancii Mondiale, International Finance Corporation (IFC). "Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este deja actionar al TLV cu circa 15% din actiuni, si impreuna cu IFC vrea sa pregateasca banca in vederea unei posibile achizitii", spune un actionar.

IFC va subscrie obtigatiuni subordonate convertibile in valoare de 20 milioane dolari SUA, emisiunea TLV fiind in valoare de 25 milioane de dolari, dupa 16 luni de la subscriere avand dreptul de a transforma obligatiunile in actiuni. Un actionar al TLV ne-a declarat ca prin aceasta schimbare de bonduri in actiuni IFC va dobandi circa 3% din actiunile TLV. Ceea ce da bancii o valoare de circa 667 de milioane de dolari. "BERD si IFC nu intra pentru prima data intr-o combinatie profitabila de crestere a unei banci romanesti: au facut-o si premergator privatizarii BCR, si vor sa creasca si Banca Transilvania (TLV) in termeni aproximativ similari", a adaugat el. Desi constituit de statele membre ale UE, BERD functioneaza pe principiile unui fond privat inchis de investitii: cauta investitii profitabile, investeste, creste companiile si apoi vinde in profit. IFC functioneaza dupa principii similare.

"Pentru restul de cinci milioane de dolari din subscrierea de obligatiuni va fi utilizat principiul primului venit si nu al dreptului de preemptiune", au mai adaugat surse din piata, fapt confirmat si de Rekkers. Noile obligatiuni vor avea o maturitate de cinci ani.

"In prezent nu avem nici o intentie si nici nu suntem in vreo negociere pentru a vinde banca", Robert Rekkers, directorul general al TLV.

In plus, saptamana trecuta banca a obtinut de la IFC o linie de finantare in valoare de 20 de milioane euro pentru acordarea de credite ipotecare luni, dupa ce anul trecut, a avut loc o intelegere similara cu IFC, pentru o suma egala. Conform unor actionari TLV, au existat zvonuri care plasau Banca Tiriac si TLV in negocieri avansate pentru vanzare, ambele banci aflandu-se pe un trend crescator, insa actionariatul bancii clujene a decis ca TLV sa nu se vanda mai devreme de 2007, intre timp incercandu-se o crestere organizata a bancii.

"Nu suntem in prezent in negocieri cu nimeni pentru vanzarea bancii, si nici nu avem in plan sa o vindem", ne-a declarat Rekkers. Transilvania are planuri mari: vrea sa devina lider pe piata creditelor si serviciilor pentru IMM-uri, si intentioneaza sa investeasca un total de circa 12 milioane de euro in 2005. Reteaua de sucursale va fi crescuta de la 150 la 180-200 spre sfarsitul anului, iar reteaua de ATM-uri se va imbogati cu circa 40 de masini cu lei noi, urcand la cota 300, spune Rekkers. Creditele neperformante ating circa 0,4-0,5% din totalul de circa 60 miliarde de lei creditate prin 3.500 de contracte, egaland provizioanele.

Iar TLV vrea sa atraga pana la sfarsitul lui 2007 circa 120-130.000 de noi clienti din randul IMM-urilor, in special, crescand numarul clientilor din randul firmelor la 200.000. In prezent, circa 10% din decontarile facute de firme in economie se fac prin TLV, adauga reprezentantii TLV.

Totodata, Bucurestii vor deveni un nou centru regional pentru sud al TLV. "Am cumparat un teren in Capitala pentru a crea acest nou centru pentru regiunea de sud. Nu se stie exact cat vom investi, deocamdata cladirea se afla in faza de proiectare. Asta nu inseamna ca ne vom muta birourile centrale din Cluj la Bucuresti", a mentionat Rekkers. Surse informate ne-au declarat ca noua cladire va fi partial subinchiriata.

Prin crearea unui nou centru la Bucuresti TLV vrea sa echilibreze balanta operatiunilor sale, care atarna acum mai greu in Transilvania decat in celelalte regiuni ale tarii.

Averea