Banca Transilvania si Aegon infiinteaza o companie de pensie privata in Romania

Sambata, 20 Ianuarie 2007, ora 05:44
1039 citiri

Banca Transilvania (BT) si compania olandeza Aegon au semnat, vineri, la Bucuresti un acord pentru infiintarea unei companii de pensii private in Romania.

Compania mixta se va numi BT Aegon, va avea un capital social de cinci milioane euro si va fi lansata in vara anului 2007, iar cei doi asociati vor detine fiecare cate 50 la suta din capital, a declarat cu acest prilej directorul general al BT, Robert C. Rekkers.

Noua societate va activa in domeniul sistemului pensiilor private obligatorii (pilonul III), care va deveni operational probabil spre sfarsitul anului 2007 - inceputul anului 2008. Compania de pensii va avea sediul central in Cluj-Napoca.

Directorul general al Aegon pentru Europa Centrala si de Est, Gabor Kepecs, a declarat pentru Rompres ca fondul de pensii private pe care il va administra noua societate va investi in proportie de 25 la suta in actiuni la bursa, iar 75 la suta in obligatiuni si alte instrumente cu venit fix, propunandu-si sa ofere randamente cu 3-4 puncte procentuale peste rata inflatiei. Kepecs a adaugat ca societatea de pensii care va fi infiintata are ca obiectiv sa devina in primele 3-5 companii de profil pe piata romaneasca.

De asemenea, Aegon va infiinta in Romania o companie de asigurari de viata, care va incheia un acord de distributie cu Banca Transilvania, in scopul vanzarii de produse co-branded, prin intermediul celor peste 340 de unitati ale bancii.

Alexander Wynaendts, membru in conducerea executiva a Aegon NV, a declarat ca aceasta societate olandeza, cu sediul la Haga, se situeaza in primele 10 companii de asigurari si pensii, la nivel mondial. Aegon NV administreaza active de 360 miliarde euro, are o capitalizare de 25,4 miliarde euro si peste 30 de milioane de clienti.

In domeniul pensiilor, Aegon administreaza active de 133 miliarde euro si este prezenta in tari precum SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Franta, China, India, Japonia, Coreea de Sud.

In Europa de Est, compania olandeza avea, la sfarsitul trimestrului al treilea al anului trecut, 619.000 clienti in Ungaria, 373.000 clienti in Polonia si 193.000 clienti in Slovacia.

In regiune, Aegon estimeaza ca numarul clientilor fondurilor de pensii va creste cu 800.000 si va depasi doua milioane in anul 2010.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)