Bancherii au tinut robinetul strans la credite si in T2

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 09:33
1368 citiri
Bancherii au tinut robinetul strans la credite si in T2

Bancherii au ramas la fel de restrictivi la vanzarea de credite ipotecare in trimestrul al doilea ca in primele trei luni ale anului, gradul maxim de indatorare acceptat pentru clienti ramanand la putin peste 50% din venituri, fata de aproape 60%, cat permiteau in vara lui 2008, potrivit unui studiu al BNR. 

Totodata, bancile au cerut avansuri mai mari pentru acordarea de credite ipotecare. Practic, in trimestrul al doilea, la fel ca si in primul trimestru, bancile au acceptat, pe medie, ca valoarea creditului sa reprezinte cel mult  77% din valoarea imobilului finantat, fata de aproape 88% in trimestrul al treilea din 2008.

"Pana acum am avut vanzari lunare cam la 50% fata de anii trecuti. Se simte totusi ca lucrurile incep sa se miste", spune Gabriela Nistor, director executiv in Banca Transilvania responsabil de zona de retail. Din punctul de vedere al gradului mediu de indatorare aprobat pentru clienti, in trimestrul al doilea ponderea ratei lunare a fost de 44%, fata de 43% in primele trei luni.

Ea spune ca de la inceputul anului activitatea de creditare a crescut de la o luna la alta, plecand insa de la o baza foarte redusa.

"Noi nu am mai scazut plasamentele pe retail din aprilie. Ne-am propus pentru anul acesta o crestere cu 10%-15% pe retail si este posibil sa o atingem, fara sa mergem agresiv", mai spune Nistor.

#bt, #creditare, #credite, #ipotecare, #plasamente, #valoare , #stiri Banca Transilvania