BERD urmeaza sa fie actionar la E.ON Gaz Romania si E.ON Moldova

Luni, 27 Noiembrie 2006, ora 06:09
1145 citiri

Board-ul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat cumpararea de actiuni la E.ON Energie Romania SA, actionarul majoritar al E.ON Moldova si la o companie de gaz, care va fi infiintata de E.ON Ruhrgas Group, care detine 51% din E.ON Gaz Romania S.A.Decizia board-ului BERD a fost luata pe 21 noiembrie. Institutia financiara nu da niciun detaliu financiar referitor la valoarea achizitiilor la companiile din grupul german de utilitati sau la pretul acestora. Valoarea totala a investitiei BERD urmeaza sa fie confirmata ulterior, informeaza site-ul institutiei.

BERD va cumpara un pachet minoritar la E.ON Energie Romania SA, companie detinuta de E.ON Energie Group, care este actionar majoritar (51%) la E.ON Moldova, restul de 49% din actiuni fiind detinute de guvernul roman. De asemenea, BERD va cumpara un pachet de actiuni minoritar intr-o companie de gaz, care va fi infiintata de E.ON Ruhrgas Group, actionar majoritar (51%) la E.ON Gaz Romania S.A., restul de actiuni fiind detinut de statul roman.

Potrivit BERD, scopul proiectului este de a sustine si facilita eforturile facute de E.ON Ruhrgas Group si E.ON Energie Group, proprietarii indirecti ai E.ON Moldova si E.ON Gaz Romania, in realizarea unor investitii tehnice si operationale menite sa dezvolte cele mai bune practici internationale, incluzand aici toate masurile necesare restructurarii si imbunatatirii afacerilor.

Posibila participare a bancii va sustine procesul de privatizare, liberalizare si modernizare a sectorului energetic din Romania, in conformitate cu normele Uniunii Europene, sustine BERD. Banca de investitii considera ca participarea sa va aduce urmatoarele avantaje: sustinerea sectorului privat de distributie de electricitate si gaze, o metodologie de tarif transparenta, sustinere impotriva riscurilor politice si de reglementare, facilitarea modernizarii activelor si imbunatatirea eficientei, stimularea competitiei din domeniu.

Procesul de privatizare a furnizorului roman de energie electrica, Electrica Moldova, a fost finalizat pe 3 octombrie 2005. Compania Electrica Moldova, devenita ulterior E.ON Moldova, are ca actionar majoritar compania germana E.ON EnergieAG, care detine 51% din actiuni.

E.ON Ruhrgas a devenit actionarul majoritar al companiei E.ON Gaz Romania din iulie 2005 prin achizitionarea directa a 30 % din actiunile companiei si majorarea de capital social, in valoare totala de 303 milioane de euro.

Potrivit BERD, E.ON Moldova din Bacau are circa 1,3 milioane clienti in nord-estul tarii, iar E.ON Gaz Romania din Targu Mures are 1,2 milioane clienti in partea nordica a tarii.

BERD detine in Romania 15% din capitalul Bancii Transilvania si este unul dintre cei mai mari investitori din Romania, alocand 3,2 miliarde de euro in circa 115 de proiecte derulate pana acum in Romania, de la agroturism la banci si infrastructura. In sectorul finantarii municipiilor si protectiei mediului inconjurator, banca a oferit 400 de milioane de euro in proiecte care depasesc in valoare totala de 1,2 miliarde de euro.

NewsIn