Bursa intre 11 si 15 Septembrie. Ce a fost, ce va fi?

Sambata, 16 Septembrie 2006, ora 09:09
1009 citiri

Fara sa fie cea mai profitabila perioada pentru investitori, saptamana trecuta a fost cu siguranta printre cele mai spectaculoase, macar datorita faptului ca nu se intampla in fiecare zi sa vezi gigantica BRD conducand in topul cresterilor cu 12.72%.Bucuresti pare a evolua contrar trendului de pe pietele externe si facand abstractie de statisticile impresionante privind cresterea economica a Romaniei. Raportul de tara din 26 septembrie este improbabil sa mai aduca surprize, dar rezultatele financiare la 9 luni ale companiilor listate ar putea sa ofere mai mult suport actualelor niveluri si chiar sa formeze trendul pentru sfarsitul de an.

Saptamana viitoare va fi extrem de interesant de urmarit daca exista motive pentru ca pretul BRD sa se stabilizeze la actualul nivel sau daca va pierde rapid cele 11.43 procente castigate vineri. Este un bun moment de asemenea de a contabiliza cresterea de 18.51% a BET si pierderea de 4.08 a BET-FI de anul acesta si de a distinge daca aceasta evolutie dezamagitoare (cel putin judecand dupa estimarile de la inceputul anului) se justifica intr-un an de exceptie pentru economia romaneasca. In sfarsit, in ciuda saltului BRD, sustinem in continuare ideea diversificarii portofoliilor pentru a include si societati mai putin vizibile, deoarece devine evident ca blue-chipsurile nu mai reusesc sa sustina acele castiguri anormale cu care ne-am obisnuit. Credem in continuare ca indicele BET va reusi sa atinga o crestere de 30% anul acesta, desi in perioada imediat urmatoare bursa poate cunoaste si momente mai putin fericite.

Saptamana trecuta

Saptamana trecuta indicii BET si BET-C au crescut 1.11, respectiv 1.35%, gratie evolutiei impresionante a BRD de vineri care a "tras" dupa sine ambii indici. BET-FI a coborat 2.85 procente fata de vinerea trecuta, fiind probabil partial si "victima colaterala" a cresterii BRD. In sfarsit, lichiditatea medie, desi in usoara scadere, se mentine in jurul pragului de 30 milioane lei pe zi, in timp ce capitalizarea busiera, cu aportul BRD, a sarit vineri de 66.5 miliarde.

Top extreme

Dupa BRD, Comelf a avut cea mai mare crestere saptamana trecuta marcand un profit de 7.79% chiar de luni. Societatea a realizat un profit brut de 1.9 milioane pe primul trimestru dupa ce si-a propus atingerea unui nivel de 5.25 milioane in 2006. La polul opus s-a situat Sinteza (-16.13%), societate ce a inregistrat totusi un rezultat foarte bun dupa primele 6 luni - 2.6 milioane in conditiile in care obiectivul modest propus pentru 2006 era 790 000 lei.

Top volum

In topul lichiditatii conduce tot un SIF - cel din Oltenia, desi BRD aproape ca I-a suflat primul loc vineri lipsindu-I nici trei milioane pentru a-l depasi. Banca Transilvania a avut deasmenea un volum bun de tranzactionare, si s-a remarcat si dupa de a coborat in premiera sub 1 leu, nivel la care fundamentele economice nu ar mai fi fost chiar atat de departe de pret. Raportat la numarul total de actiuni se remarca acelasi interes starnit de SIFuri, dar si de Broker si Biofarm.

De la inceputul anului...

De la inceputul anului indicii BET si BET-C au crescut cu 18.51, respectiv 20.44 procente, in timp ce BET-FI se afla acum cu 4.08 procente sub nivelul inregistrat pe 23 decembrie 2005. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIFurile, Banca Transilvania si Petrom, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu actiuni Sinteza, Carbid Fox, Prodplast, SIF Moldova si Biofarm.

Andrei Anghel

Analist Financiar

SSIF Confident Invest

Sediu Central

Adresa : Str. Nerva Traian, Nr.7, Bl M66, Parter, Sect.3

Bucuresti, Romania

Tel/Fax : 021-320.21.02; 021-320.21.03 (RomTelecom)

E-mail: office@confidentinvest.ro

Pagina Web: www.confidentinvest.ro