Bursa intre 18 si 22 Septembrie. Ce a fost, ce va fi?

Sambata, 23 Septembrie 2006, ora 05:09
1371 citiri

Dupa ce stirea amanarii privatizarii BCR a trecut fara prea mari emotii, SIFurile au incercat sa demonstreze saptamana trecuta ca nivelul atins la sfarsitul lui 2005 s-a transformat din unul de rezistenta in unul suport, iar urmatoarea tinta ar fi maximele atinse in februarie.Putine par a mai fi evenimentele ce ar putea sa provoace o corectie semnificativa in sectorul investitiilor financiare, sustinut in acest moment si de cresterea de pe pietele externe europene, aflate totusi, dupa cum se tem unii analisti (www.saxobank.com ), la un maxim pentru perioada septembrie-octombrie. Analiza tehnica indica intr-adevar un moment hotarator pe pietele externe, care probabil va fi limpezit inca din seara de vineri de sesiunea de tranzactionare americana; dupa experienta neplacuta din aceasta primavara, nici investitorii de pe BVB nu-si mai pot permite sa ignore corelatia in crestere cu pietele internationale de actiuni.

Saptamana aceasta ne asteptam sa avem de-a face cu o volatilitate sporita, avertizati fiind si de avansul puternic luat de SIFuri vineri. In functie si de evolutia celorlaltor burse, vom decide si daca o eventuala crestere mai accentuata a SIFurilor este justificata sau daca se impune majorarea ponderii investitiei in societati mai putin visibile: in acest moment, analizele noastre indica aproximativ 10 societati de la categoria I si II a BVB ce ar putea avea o crestere de peste 10% pana la sfarsitul anului, care ar sustine si o crestere de 30% a BET pentru tot anul 2006.

Saptamana trecuta

Saptamana trecuta indicii BET si BET-C au scazut 0.03, respectiv 0.52%, in timp ce BET-FI a marcat o apreciere de 5.57 procente fata de nivelul inregistrat la finalul saptamanii anterioare. Lichiditatea medie continua sa se deprecieze si a atins 28.6 milioane lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a inregistrat o crestere substantiala pana la 66.6 miliarde RON.

Top extreme

Carbid Fox revine iarasi pe primele pozitii in topul cresterilor cu 36.67%, dupa ce AGA a aprobat planul de reorganizare propus de consiliul de administratie. Mechel a crescut 14.23%, dupa incheierea majorarii de capital la care a subscris doar Mechel International Holdings. La polul opus s-au situat Energopetrol si Mefin, societati a caror lichiditate derizorie a permis si fluctuatii puternice de pret. Este remarcabila insa scaderea de 7.18% a BRD, corectie survenita in urma cresterii puternice din finalul saptamanii trecuta si care, pana in acest moment, nu si-a gasit o justificare prea puternica in comentariile de specialitate.

Top volum

SIFurile au avut cea mai buna lichiditate saptamana trecuta, printre ele intercalandu-se si Petrom. Raportat la numarul total de actiuni, tranzactiile cu Carbid Fox au fost cele mai semnificative, urmate de SIFuri si Eforie.

De la inceputul anului...

De la inceputul anului indicii BET si BET-C au crescut cu 18.48, respectiv 19.82 procente, in timp ce BET-FI se afla acum, dupa o pauza de cateva luni, cu 1.27 procente peste nivelul inregistrat pe 23 decembrie 2005. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIFurile, Banca Transilvania si Petrom, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu actiuni Sinteza, Carbid Fox, Prodplast, SIF Moldova si Biofarm.

Andrei Anghel

Analist Financiar

SSIF Confident Invest

Sediu Central

Adresa : Str. Nerva Traian, Nr.7, Bl M66, Parter, Sect.3

Bucuresti, Romania

Tel/Fax : 021-320.21.02; 021-320.21.03 (RomTelecom)

E-mail: office@confidentinvest.ro

Pagina Web: www.confidentinvest.ro