CNVM: amenda pentru Silaghi, fost membru in CA al BT

Vineri, 13 August 2010, ora 17:51
1684 citiri
CNVM: amenda pentru Silaghi, fost membru in CA al BT

CNVM i-a amendat pe Claudiu Eugen Silaghi si pe soacra acestuia, Doina Marioara Cojocaru, cu cate 2.500 lei pentru ca nu au anuntat institutia si Banca Transilvania (TLV) despre tranzactiile cu actiunile institutiei de credit, desi erau obligati sa faca aceste raportari, informeaza Mediafax.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a efectuat in perioada 28-29 aprilie un control la sucursala din Cluj a IFB Finwest Arad, la solicitarea procurorilor DIICOT, care au derulat o ancheta privind o posibila manipulare a pietei de capital in cazul unor tranzactii cu actiuni Banca Transilvania.

Amenzile au fost aplicate lui Silaghi si soacrei sale de CNVM la 17 iunie, insa au fost anunte de autoritatea pietei de capital doar dupa analizarea contestatiilor facute de cei doi.

CNVM mentioneaza ca la momentul realizarii tranzactiilor cu actiunile BT de pe contul Doinei Marioara Cojocaru, Silaghi era membru in Consiliul de Administratie al bancii si astfel era persoana initiata.

Intrucat Silaghi si Cojocaru sunt rude, contul deschis pe soacrei acestuia trebuia inscris in categoria speciala destinata acestor persoane, insa a fost inregistrat ca un cont obisnuit, iar tranzactiile realizate cu actiunile bancii de pe contul Doinei Marioara Cojocaru nu au fost raportat la CNVM si BT.

Astfel, cei doi au incalcat prevederile Comisiei privind anuntarea transferurilor efectuate de persoanele initiate.

Potrivit unui regulament al CNVM, persoanele initiate trebuie sa notifice institutia si societatea unde acestea sunt actionari toate tranzactiile efectuate in cont propriu cu actiunile societatii respective in termen de cel mult cinci zile lucratoare de la data operatiunii.

Silaghi, fost membru in CA al Bancii Transilvania, a cumparat in perioada mai - decembrie a anului trecut, in numele soacrei sale, mai multe actiuni Banca Transilvania, folosindu-se de informatia potrivit careia Bank of Cyprus intentioneaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri ale bancii din Cluj-Napoca, potrivit procurorilor.

Silaghi a vandut in data de 7 decembrie, tot in numele soacrei sale, toate actiunile pe care le avea, pentru 80,6 milioane lei, catre Bank of Cyprus.

Tranzactia din decembrie a fost realizata prin intermediul sucursalei din Cluj a firmei de brokeraj IFB Finwest.

Prin aceasta sucursala s-au derulat si achizitiile realizate in perioada mai-decembrie, dintre care cele mai multe actiuni au fost transferate din contul lui Silaghi la firma de brokeraj BT Securities.

La jumatatea lunii iulie, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, si Silaghi, precum si alti doi bancheri au fost deferiti justitiei pentru manipularea pietei de capital in legatura cu modul de tranzactionare a actiunilor bancii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni, #amenda, #bt, #cnvm, #tranzactii , #stiri Banca Transilvania