CNVM: tranzactiile cu actiuni BT nu reprezinta o manipulare a pietei

Luni, 12 Iulie 2010, ora 17:53
2224 citiri
CNVM: tranzactiile cu actiuni BT nu reprezinta o manipulare a pietei

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare considera ca in cazul tranzactiilor cu titluri Banca Transilvania pentru care presedintele CA, Horia Ciorcila, si alti trei bancheri au fost trimisi in judecata de DIICOT s-ar putea vorbi despre transferuri pe baza de informatii privilegiate, si nu despre actiuni de manipulare a pietei, potrivit Mediafax.

"DIICOT ne-a cerut, in aprilie - mai, informatii despre tranzactiile realizate de mai multe persoane cu actiuni Banca Transilvania si am colaborat cu ei inca de la inceput. Am derulat un control tematic la sucursala din Cluj a SSIF IFB Finwest si, pe baza rezultatelor, la jumatatea lunii iunie am ajuns la concluzia ca se poate vorbi de tranzactii pe baza unor informatii privilegiate.

Procurorilor le-am spus ca este o posibilitate sa se fi divulgat informatii si pe baza acestora sa se fi realizat tranzactii", a declarat pentru MEDIAFAX Lorand Istavn Kralik, comisar CNVM.

Presedintele Consiliului de Administrati al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, alaturi de alti trei bancheri, a fost deferit justitiei pentru manipularea pietei de capital, in legatura cu modul de tranzactionare a actiunilor bancii.

Conform legislatiei pietei de capital, CNVM poate sanctiona persoanele care tranzactioneaza in baza unor informatii privilegiate (informatie care nu a fost facuta publica si care daca ar fi transmisa public ar putea avea un impact semnificativ asupra pretului - n.r.) cu amenda cuprinsa intre jumatate si intreaga valoare a tranzactiei realizate.

"Cei de la DIICOT ne-au solicitat mai multe informatii, printre care date despre tranzactiile realizate, grafice de la Bursa, inclusiv punctul de vedere al Comisiei daca este sau nu manipulare a pietei de capital.

Am colaborat cu ei si le-am dat toate informatiile pe care le-au cerut, insa numai ei pot incadra aceste tranzactii, in functie de restul probelor pe care le au si a altor informatii la care mai au acces", a declarat comisarul CNVM Bogdan Chetreanu.

CNVM a notificat si Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Potrivit lui Chetreanu, DIICOT s-a sesizat dupa tranzactiile realizate de soacra lui Claudiu Eugen Silaghi, Dorina Marioara Cojocaru, in varsta de 74 de ani.

Silaghi, fost membru in CA al Bancii Transilvania, a cumparat in perioada mai - decembrie a anului trecut, in numele soacrei sale, mai multe actiuni Banca Transilvania, folosindu-se de informatia potrivit careia Bank od Cyprus intentioneaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri ale bancii din Cluj-Napoca.

Silaghi a vandut in data de 7 decembrie, tot in numele soacrei sale, toate actiunile pe care le avea, pentru 80,6 milioane lei, catre Bank of Cyprus. Tranzactia din decembrie a fost realizata prin intermediul sucursalei din Cluj a firmei de brokeraj IFB Finwest.

Prin aceasta sucursala s-au derulat si achizitiile realizate in perioada mai-decembrie, dintre care cele mai multe actiuni au fost transferate din contul lui Silaghi la firma de brokeraj BT Securities.

In urma controlului derulat la sucursala din Cluj a IFB Finwest, CNVM i-a amendat pe unii dintre angajati, fara a le interzice sa activeze pe piata de capital. Sanctiunile sunt inca in perioada in care pot fi contestate, astfel ca nu au fost publicate inca de Comisie.

"Agentul de la IFB Finwest care a deschis contul pe numele doamnei Cojocaru nu a mentionat daca aceasta este persoana initiata (daca este ruda a unui angajat sau administrator al bancii sau angajat al institutiei de credit - n.r). Aceasta a fost singura problema de la IFB Finwest", a afirmat comisarul CNVM Lorand Istvan Kralik.

Potrivit DIICOT, Horia Ciorcila a luat la cunostinta informatii privilegiate referitoare la intentia Bank of Cyprus de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania, iar ulterior, in data de 7 decembrie 2009, folosind informatia privilegiata, a vandut in cadrul a doua tranzactii, prin intermediul societati off shore Dodworth Limited cu sediul in Cipru, (controlata personal) un numar total de 8,9 milioane titluri Banca Transilvania, in valoare totala de 21,4 milioane lei, catre Bank of Cyprus.

Alaturi de Ciorcila, Silaghi si Doina Marioara Cojocaru au mai fost trimisi spre judecata alte cinci persoane, printre care si Georgios Christofourou si Anastasios Isaakidis director general si respectiv un angajat al Bank of Cyprus. 

#cnvm, #tranzactii, #banca transilvania, #bt, #manipulare, #piata , #stiri Banca Transilvania