Efecte criza politica: sectorul SIF cade cu 7%

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 16:51
1937 citiri
Efecte criza politica: sectorul SIF cade cu 7%

Indicele BET-FI, care reflecta evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), se prabusea cu 7% la mai putin de o ora inainte de inchiderea sedintei bursiere, in contextul in care criza politica si corectiile agresive din pietele externe i-au convins sa isi marcheze cu rapiditate profiturile generoase din ultima perioada, transmite NewsIn.

 

"Cred ca a inceput sa se instaureze usor, usor, in randul investitorilor, si in special al celor cu apetit speculativ, ideea ca ar putea urma o corectie masiva", a spus, pentru NewsIn, Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Totodata, brokerul crede ca aceasta corectie importanta fost determinata de doua elemente foarte importante: scaderile din pietele externe si criza politica din Romania.

Schimburile realizate vineri pe piata de actiuni a BVB s-au cifrat la 40,03 milioane lei (9,36 milioane euro), in timp ce pe piata obligatiunilor a fost transferat un pachet cu titluri de stat, pentru suma de 1,66 milioane lei.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 4,36%, pana la 4.123,80 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 4,06%, pana la 2.512,90 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 7,01%, pana la 22.852,94 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 2,21%, ajungand la 8.969,45 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 4,99%, pana la 417,24 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 4,41%, pana la 554,88 puncte.

"Probabil ca aceste scaderi au legatura si cu evenimentele politice, dar aceasta situatie se suprapune in acelasi timp pe tendinta de marcare a profiturilor frumoase din ultima perioada. Oricum, investitori isi lichideaza portofoliile din cauza celor trei factori: scaderea pietei americane, imprejurarle politice si tentatia marcarilor de profit", e de parere Marian Lupu, directorul general adjunct al Estinvest. "

Cred ca este mai degraba o corectie, dupa cresterile importante din ultima perioada, mai ales pe SIF-uri. Era asteptata o corectie si acum cred ca a fost momentul cel mai potrivit, dar nu ma asteptam sa fie atat de severa totusi", a adaugat el.

De asemenea, bursele europene inregistrau corectii severe la ora inchiderii sedintei BVB, in contextul in care temerile cu privire la revenirea economiei globale s-au amplificat dupa publicarea statisticilor slabe din piata muncii a Statelor Unite.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, scadea cu 1,52%, pana la 4.971,15 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 1,70%, pana la 5.460,38 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 2,12%, pana la 3.642,01 puncte.

Piata muncii din Statele Unite a dat semne de slabiciune in Septembrie, desi investitorii asteptau sa vada semne de revenire, in conditiile in care angajatorii au mai taiat 263.000 de slujbe, iar rata somajului a atins un maxim al ultimilor 26 de ani, de 9,8%.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 11,12 milioane lei, si s-au depreciat cu 8,06%, la 1,14 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu un declin de 8,77%, la 1,04 lei, pe fondul unor tranzactii de 6,48 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut 5,59%, ajungand la 0,675 lei, pe o lichiditate de 3,43 milioane lei.

"Ma astept ca in sedintele viitoare sa vedem o calmare pe SIF-uri, deoarece ar putea sa apara o usoara revenire tehnica pe pietele externe care sa stabilizeze si indicele BET-FI in jurul valorii de 22.000 de puncte", concluzioneaza Gabriel Necula.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a coborat cu 5,74%, la 11,50 lei, pe suportul unui rulaj de 3,18 milioane lei, in timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au ieftinit cu 1,89%, ajungand la 1,56 lei, pe o lichiditate de 2 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Dafora Medias (DAFR) au totalizat 2,68 milioane lei, iar titlurile au pierdut 14,41%, pana la 0,1010 lei, in vreme ce actiunile Broker Cluj (BRK) s-au depreciat cu 6,38%, la 0,22 lei, pe un rulaj de 855.300 lei.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#bursa, #criza, #indici, #politica, #sector, #sif , #stiri Banca Transilvania