Fitch confirma ratingul 'BB-' pentru Banca Transilvania, cu perspectiva stabila

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 10:21
1388 citiri
Fitch confirma ratingul 'BB-' pentru Banca Transilvania, cu perspectiva stabila

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul 'BB-' pentru credite pe termen lung in moneda straina al bancii Banca Transilvania S.A., cu perspectiva stabila, precum si ratingul individual 'D', conform unui comunicat emis de Fitch, potrivit NewsIn.

Agentia a mai confirmat si ratingul 'B' pentru credite pe termen scurt in valuta precum si ratingul de suport '3'. Ratingul creditelor pe termen lung in valuta este determinat de puterea financiara a bancii.

Ratingul individual reflecta problemele din ce in ce mai mari ale calitatii activelor si eficienta redusa, care afecteaza negativ profitabilitatea. Situatia este echilibrata de reteaua mult mai buna la nivel national, de portofoliul de credite si de sursele de finantare diversificate.

Profitabilitatea este afectata de costurile mai ridicate de finantare, in timp ce controlul costurilor si veniturile din taxe si comisioane compenseaza partial scaderea profitului operational.

Calitatea activelor se deterioreaza ca urmare a inrautatirii mediului operational, iar Fitch considera ca politica BT de concentrare asupra Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) ridica posibile probleme pentru calitatea activelor.

BT este finantata in principal de depozitele diversificate ale clientilor si nu depinde de finantarea de ansamblu, asa cum arata raportul credite/depozite destul de mic, de 84% la sfarsitul primului trimestru, in contextul in care media din sectorul bancar romanesc este de 150%.

Ca si in cazul altor banci romanesti, nivelul de lichiditate este confortabil, datorita masurilor stricte de reglementare.

In ciuda absentei unui investitor strain semnificativ, BT a reusit sa stranga capitalul necesar pentru sustinerea cresterii incepand din 2002.

Grupul Financiar Banca Transilvania s-a format in 2003, principala sa componenta fiind Banca Transilvania, alaturi de care mai figureaza BT Asset Management SAI SA, BT Direct, BT Leasing, BT Securities, Compania de Factoring, BT Finop Leasing si Medicredit.

Acestea ofera servicii bancare, de administrare a investitiilor, finantare a consumatorilor, leasing si tranzactii imobiliare.

Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului 2009 un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), in scadere dramatica - cu 98% - fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008, in contextul crizei financiare si a provizioanelor mari alocate.

In primele trei luni din 2008, banca a avut un profit brut de 60,26 milioane lei.

Banca Transilvania are in prezent un capital social de 1,06 miliarde lei, divizat in 1,06 miliarde actiuni. Actionarul principal al companiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,98%.

#fitch, # rating, # capital, # bt, # credite , #stiri Banca Transilvania