Fondurile monetare vor ramane atractive pe toata durata ciclului de scadere a dobanzilor

Joi, 09 Iulie 2009, ora 14:31
990 citiri
Fondurile monetare vor ramane atractive pe toata durata ciclului de scadere a dobanzilor

Fondurile de investitii cu plasamente in depozite bancare vor ramane atractive pe tot parcursul ciclului de scadere a dobanzilor, pentru ca vor avea tot timpul plasamente facute in urma la randamente mari, a declarat, pentru NewsIn, Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

"Tot timpul benchmark-ul (referinta - n.r.) pentru fondurile monetare va fi depozitul bancar, iar daca scade rata dobanzii la depozite scad si randamentele fondurilor monetare", explica Hanga.

El apreciaza ca, in acelasi timp, va scadea si termenul de comparatie al clientilor, care nu se vor mai raporta la o dobanda de 13% la un depozit, ci probabil vor obtine 10-11%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inceput un proces de relaxare a politicii monetare, reducand dobanda de trei ori de la inceputul acestui an, de la 10,25%, pana la 9%, iar analistii estimeaza ca rata de politica monetara ar putea cobori si mai mult in acest an.

"In aceste conditii, fondurile monetare si de obligatiuni isi vor mentine atractivitatea, ele fiind atractive pe tot parcursul ciclului de scadere a dobanzii, pentru ca tot timpul vor avea plasamente facute in urma la randamente mai mari, de care sa beneficieze si clientii noi", explica managerul fondurilor BT.

BT Asset Management administreaza doua fonduri de investitii cu plasamente preponderent in instrumente cu venit fix. Astfel, fondul BT Obligatiuni are 73% din banii investiti in depozite bancare, iar restul in obligatiuni municipale si corporative.

BT Clasic are in prezent investiti banii clientilor in proportie de 42% in depozite bancare, 39% in obligatiuni si 18% in actiuni de la BVB si de pe piata Rasdaq.

Pe de alta parte, seful BT AM considera ca fondurile nu se vor mai orienta in perioada urmatoare catre plasamentele in obligatiuni (cel emise in lei de BIRD, Erste, sau alte banci straine), intrucat randamentele au scazut foarte mult.

"Daca acum 5-6 luni, in momentul in care erau dobanzile sus si volatilitatea pe cursul de schimb era ridicata, randamentele la obligatiuni sarisera de 20%, dar in prezent sunt undeva la 10% sau chiar mai jos", mentioneaza Radu Hanga.

Activele fondurilor BT vor depasi "semnificativ" tinta de 100 milioane lei aprobata in AGA Administratorul de fonduri al Bancii Transilvania a stabilit in cadrul adunarii generale din aprilie o tinta de 100 milioane lei in ceea ce priveste nivelul la care ar putea ajunge activele pana la sfarsitul anului 2009.

"Acest nivel nu era o varianta optimista, iar situatia de acum confirma faptul ca era o proiectie conservatoare. Probabil ca mai avem 10-15% pana la aceasta tinta, dar estimarea noastra este ca va fi depasita semnificativ", mentioneaza directorul BT Asset Management.

Seful BT AM mizeaza in acest sens pe o strategie mai agresiva de vanzare prin reteaua de distributie a bancii si, pe de alta parte, pe evolutia pietei, "care prezinta in opinia noastra un risc redus de scadere, astfel incat pretul actiunilor va sustine activele fondurilor de actiuni".

Hanga precizeaza ca analistii din pietele externe nu vad corectii semnificative in urmatoarea perioada, fiind asteptare retrageri de maxim 5-10% fata de nivelurile din prezent.

BT Asset Management este al cincilea administrator de pe piata fondurilor deschise de investitii, cu active de 80,4 milioane lei si o cota de piata de 4,8%, la sfarsitul lunii iunie.

BT Asset Management a incheiat anul trecut cu pierderi de 5,66 milioane lei, in conditiile in care a avut cheltuieli totale de 7,96 milioane lei si venituri de 2,31 milioane lei.

 

#dobanzi, #fonduri, #monetare, #obligatiuni , #stiri Banca Transilvania