"Impozitarea depozitelor bancare elimina avantajul competitiv in fata fondurilor mutuale"

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 16:34
1652 citiri
"Impozitarea depozitelor bancare elimina avantajul competitiv in fata fondurilor mutuale"

Seful divizei de fonduri de investitii a Bancii Transilvania, Radu Hanga, sustine ca fondurile mutuale vor castiga teren in fata depozitelor bancare, odata cu impozitarea uniforma a acestora, si cere perfectionarea sistemului de colectare a impozitelor, informeaza NewsIn.

Astfel, Hanga sustine ca modificarile Codului Fiscal au si efecte benefice.

"Avantajul competitiv pe care il vor oferi fondurile de investitii se va majora prin introducerea impozitului pe castigurile din depozite bancare", a declarat, miercuri, Radu Hanga, director general al BT Asset Management - divizia de fonduri mutuale a Bancii Transilvania.

"Incepand de maine (1 iulie - n.r.), atat castigurile plasamentelor in investitii cat si in depozite bancare vor fi impozitate cu 16%, ceea ce elimina competitia dintre acestea", a declarat Hanga, pentru The Money Channel.

In acelasi timp, Hanga, membru in consiliul director al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF, fostul UNOPC) se pronunta in favoarea retinerii la sursa a impozitului aferent castigurilor din plasamente in fonduri de investitii.

"Sistemul colectarii este inca perfectibil, fondurile vor trebui sa depuna la Ministerul Finantelor bilanturi pe baza trimestriala si cred ca ar fi fost mai bine ca impozitele sa fie retinute la sursa.

Noi sustinem taxarea la sursa cu regularizarea la sfarsitul anului, care ar scadea costurile de operare ale administratorilor de fonduri", a mai spus Hanga.

Directorul BT Asset Management spune ca piata de capital a reactionat violent in urma respingerii masurilor initiale de austeritate propuse de guvern, insa scaderile se inscriu in tendinta regionala.

"Reactia pietei de capital a fost destul de agresiva, insa, daca privim catre pietele internationale, nu am iesit din pluton", a mai spus Radu Hanga.

El sustine ca "perspectivele de a iesi din recesiune anul acesta sunt nule", si ca Romania trebuie sa castige credibilitate pe plan extern, dand dovada de hotarare in aplicarea masurilor de austeritate.

"Romania are o problema de credibilitate in acest moment, mai putin legata de gradul de indatorare sau solvabilitate.

Credibilitatea ramane problema noastra cea mai mare", sustine Hanga.

Totodata, directorul BT Asset Management spune ca impactul cresterii TVA "va fi trasat ca un eveniment singular si nu va afecta asteptarile de inflatie ale BNR", in timp ce "singura necunoscuta ramane cursul de schimb."

"Deprecierea leului nu va fi, insa, excesiva, ci controlata, intrucat rezervele BNR sustin o astfel de tendinta", a mentionat Hanga.

Perioada urmatoare va fi dificila pentru Banca Nationala, care trebuie sa pastreze un echilibru si asa "destul de fragil, intre moneda natioanla si dobanzi", a mai spus directorul BT Asset Management. 

#impozit, # depozite, # bancare , #stiri Banca Transilvania