Imprumut "anti-criza" pentru impulsionarea Europei de Est

Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 13:28
1308 citiri
Imprumut "anti-criza" pentru impulsionarea Europei de Est

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, BERD, a anuntat primul dintr-o serie de imprumuturi menite a reduce impactul recesiunii asupra Europei centrale si estice. Programul "anti-criza" de 1 miliard de euro este suplimentar fondurilor de 5,9 miliarde de euro, deja alocate de BERD regiunii pentru 2009.

O parte a acestor bani va fi folosita pentru a furniza credit bancilor de importanta sistemica, inclusiv sucursale aflate in proprietate externa si institutii sustinute de stat. BERD urmeaza sa ajute si alte banci din regiune, pe care le considera a fi de importanta, potrivit directorului BERD pentru institutii financiare, Nick

Tesseyman. "BT (Banca Transilvania) este sistemica din punct de vedere al importantei pentru intreprinderile mici din Romania", a spus el.

"Bancile sistemice vor trebui sa aiba prioritate". Intre bancile de acest fel se numara si OTP din Ungaria, in care BERD are o investitie. Desi bancile din regiune se confrunta cu un deficit de capital, el crede ca este putin probabil ca marii investitori sa-si reconsidere strategiile, evitand riscul unei "fugi" a capitalului. "Bancile care au investit in Romania ca parte centrala a strategiei lor chiar nu au cale de intors.

Reconsiderarea deciziei ar putea face mai mult rau, decat bine". Primul imprumut este un credit de 100 de milioane de euro pentru BT. Masura este menita a furniza foarte necesarul numerar pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, aflat in dificultate, care sufera de o scadere dramatica a comenzilor, din octombrie.

BERD detine 15% la BT, cea mai mare banca independenta din Romania, care este un actor dominant in sectorul IMM, cu peste 125.000 de clienti din randul micilor afaceri.

Claudia Prendred, director de tara pentru Romania la BERD, spune: "Suntem nerabdatori sa sustinem partea de productie a economiei din Romania, iar creditele pentru IMM sunt foarte importante in acest context". Banca estimeaza ca 7.500 de actuali clienti vor beneficia de pe urma acestor fonduri.