Leul pierde 1% marti, la 3,6550 lei/euro, cel mai scazut nivel din ultimele sapte saptamani

Marti, 16 Septembrie 2008, ora 17:33
1435 citiri
Leul pierde 1% marti, la 3,6550 lei/euro, cel mai scazut nivel din ultimele sapte saptamani

Moneda nationala a pierdut patru bani (1,1%) marti seara fata de finalul sedintei precedente, pana la 3,6550 lei/euro, cel mai scazut nivel de la sfarsitul lunii iunie, din cauza scaderii bruste a apetitului pentru risc al investitorilor, care a provocat haos pe pietele de capital din lume "Leul este afectat de vestile negative de pe piata internationala, reactionand la fel ca restul valutelor emergente din regiune. Atat zlotul, cat si forintul si lira turceasca s-au depreciat la fel de puternic", a declarat pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.


Astfel, zlotul polonez a pierdut, in cursul sedintei de marti, 1,9% din valoare, pana la 3,4257 zloti/euro, in timp ce pierderile monedei unguresti au fost usor mai reduse, aceasta depreciindu-se cu 1,1%, pana la 244,12 forinti/euro.


Pietele internationale de capital au resimtit din plin socul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers , bursele europene si asiatice afisand deprecieri masive, in timp ce marile banci centrale din lume fac eforturi pentru a mentine increderea investitorilor, prin injectii masive de capital.


Cu putin inainte de 17:00, ora Romaniei, principala bursa din Moscova, RTS, a anuntat ca suspenda, timp de o ora, tranzactionarea titlurilor, pentru a recupera pierderile, dupa ce a inregistrat o cadere de 11% pe fondul crizei financiare de pe Wall Street.


Piata de capital din Romania a cazut la cel mai jos nivel al ultimilor ani, in conditiile in care principalul indice bursier, BET, nu a mai afisat valori atat de scazute de la sfarsitul lui 2004 pana in prezent, o evolutie similara avand si alte burse de valori din regiune.


Dupa falimentul de duminica al Lehman Brothers, a patra banca de investitii din lume si vanzarea Merrill Lynch , a treia banca mondiala de investitii, investitorii au asistat la coborarea ratingului celui mai mare grup de asigurari, AIG, miscare ce ameninta eforturile de a strange lichiditate pentru a mentine compania pe linia de plutire.


Leul era cotat la 3,6160 lei/euro in deschiderea sedintei valutare de marti, dupa care s-a depreciat treptat pana la un nivel maxim de 3,6610 lei/euro, atins cu putin dupa ora 11:30. Ulterior, leul a inceput sa recupereze din pierderi, iar la 17:05 bancile cumparau un euro cu 3,6550 lei si il vindeau cu 3,66 lei.


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, marti, cel mai depreciat curs de referinta al leului fata de euro din ultimele aproape trei luni. Astfel, nivelul din aceasta sedinta indica deprecierea cu trei bani (0,78%), pana la 3,6494 lei/euro, a monedei nationale fata de cea europeana, o valoarea inferioara pentru leu fiind afisata de banca centrala, cel mai recent, pe 27 iunie 2008, cand referinta coborase la 3,6561 lei/euro.


Fata de dolarul american , cursul publicat marti de BNR arata o intarire a leului cu peste 3 bani (1,21%), pana la 2,5722 lei/dolar, de la 2,5414 lei/dolar, cat era luni.


Pe pietele internationale, cotatia monedei americane a oscilat intre 1,4162 si 1,4283 dolari/euro, iar la 17:10, ora Romaniei, euro era cotat cu 1,4186 dolari.


Banca Nationala a Romaniei a afisat, marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,67% pe an, sub cel de 10,16% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 9,17% pe an, de la 10,66% pe an, cat era luni.


Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au scazut pana la 8 - 9% pe an, sub nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, ca urmare a cresterii lichiditatii din piata bancara romaneasca, "dupa ce Trezoreria a pompat bani in sistem", a mai explicat Birle.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...