Opt giganti ridica miza pe Asiban spre 300 mil. euro

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 10:15
1293 citiri
Opt giganti ridica miza pe Asiban spre 300 mil. euro

Vanzarea companiei de asigurari Asiban a ajuns in faza depunerii ofertelor finale, in care s-au calificat opt giganti ai industriei globale de profil, au declarat pentru Business Standard surse de pe piata serviciilor financiare. Acestea adauga ca valoarea tranzactiei pentru 100% din actiunile celui de-al cincilea asigurator, dupa cota de piata ocupata intr-un business cu incasari anuale estimate la circa doua miliarde euro anual, ar putea sa ajunga la 250-300 mil. euro.

Sursele citate sustin ca pe lista celor care de astazi vor avea acces in camera de date a Asiban se numara Axa, Groupama (ambele din Franta), Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria, Generali (Italia) si Munich Re (Germania).

Cele opt grupuri financiare sunt asteptate sa depuna oferte finale pentru achizitia Asiban pana pe 6 martie, intregul proces fiind estimat a se finaliza in partea a doua a acestui an, conform calendarului tranzactiei.

Asiban, afacere fondata in 1996, este acum controlata de patru grupuri bancare - BRD SocGen, Banca Transilvania, CEC si BCR. Cea mai mare banca de pe piata, BCR, a cesionat, in 2006, o actiune catre Financiara SA, societate care face, de asemenea, parte din grupul financiar acum controlat de catre austriecii de la Erste. Cu doi actionari in spate, cu propriile operatiuni directe pe piata asigurarilor (BCR si Banca Transilvania - n.r.), in timp ce alt investitor - CEC - a fost, in ultimii ani, in programul de privatizare al autoritatilor, totusi, afacerea Asiban a reusit sa se mentina in plutonul celor mai mari companii de asigurari.

Potrivit datelor raportate pe primele noua luni ale anului trecut, Asiban a inregistrat un profit de aproximativ doua mil. euro, la un volum de prime brute subscrise de 135,2 mil. euro, ocupand locul cinci, cu o cota de piata de 8,36% in total piata.

Vanzarea Asiban, vazuta de jucatorii din industria de fuziuni&achizitii ca una dintre cele mai mari tranzactii ale anului 2008, a adus la start jucatori foarte puternici din sectorul global de asigurari, interesati in a se pozitiona pe o piata emergenta, cotata cu un mare potential de crestere in anii urmatori. Piata romaneasca de asigurari este dominata de ani de zile de pierderi, lucru care nu a atras fondurile de investitii sau alte tipuri de investitori financiari la startul vanzarii afacerilor de profil.

Banca de investitii Rothschild a primit mandatul de vanzare al Asiban anul trecut, consultanta juridica a bancilor-actionare fiind asigurata de catre casa de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii.

Interesul investitorilor strategici pentru Asiban este foarte mare, intrucat pe piata sunt putine tinte de achizitie. Liderul pietei de profil este WienerStaedtische, care a preluat, anul trecut, Asirom, iar pe locul al doilea este grupul german Allianz. Groupama (Franta) a intrat pe piata in 2007, prin preluarea afacerii BT Asigurari, unde au candidat si altii de pe lista Asiban. De asemenea, austriecii de la Uniqa au pozitia a opta, iar Generali pe locul al noualea dupa volumul primelor subscrise in primele noua luni din 2007. Fondiaria a esuat in incercarea de a achizitiona Asirom, dar are apetit pentru achizitii in Romania.

Daca luam in calcul valorile avansate de sursele citate, rezulta ca vanzarea Asiban se situeaza in jurul unui multiplu de doi aplicat la volumul de prime brute subscrise.

<a href=http://www.standard.ro/articol_26315/opt_giganti_ridica_miza_pe_asiban_spre_300_mil__euro.html/ target=_blank>Business Standard</a>