Piata bancara autohtona, atractiva dar fara intrari noi in 2008

Luni, 16 Iunie 2008, ora 13:59
1664 citiri
Piata bancara autohtona, atractiva dar fara intrari noi in 2008

Piata bancara din Romania este, in continuare, atractiva pentru investitorii straini, insa noi intrari in sistemul bancar sunt putin probabile in acest an, pana nu se linistesc turbulentele pe plan international, a declarat directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers."Nu ma astept la noi intrari pe piata din Romania, in conditiile in care exista probleme pe pietele de provenienta ale marilor jucatori, cum ar fi Spania sau Franta. Cred ca, din puntul de vedere al bancilor straine, trebuie rezolvate aceste probleme inainte sa mearga in alta parte", a explicat Rekkers.


El a adaugat ca, deocamdata, Banca Transilvania nu este de vanzare. Rekkers a mai spus ca titlurile Bancii Transilvania au inregistrat o scadere semnificativa pe bursa, dar acest lucru s-a intamplat in contextul in care pietele bursiere au suferit corectii si pe plan international, in special pe segmentul titlurilor bancare.


In ciuda acestui aspect, piata bancara romaneasca este mult mai stabila decat era cu cativa ani in urma, in conditiile in care criza crediteloir ipotecare nu s-a propagat in Romania, iar sistemul bancar a continuat sa creasca cu 50-60% in primele 4-5 luni ale acestui an, pe fondul unei cresteri a intregii economii cu 8,2% in primul trimestru, a explicat directorul general al Bancii Transilvania.


Pe de alta parte, ritmul de crestere a creditarii si a depozitelor Bancii Transilvania s-a temperat in primul trimestru al acestui an fata de primele luni ale anului trecut, iar reprezentantii bancii au explicat ca la incetinirea avansului pe partea de credite a contribuit si raportarea de date pozitive de catre banca la biroul de credit.


Din volumul creditelor acordate de Banca Transilvania, 70% sunt in lei, restul de 30% fiind in valuta.


Potrivit directorului de retail al bancii, Gabriela Nistor, Banca Transilvania acordase pana la sfarsitul lunii mai credite pentru populatie in valoare de aproximativ 4 miliarde lei.


Potrivit lui Rekkers, contributia departamentului de trezorerie al bancii la profitul acesteia este in prezent de 10-20%, acesta fiind un segment cu rezultate foarte bune pentru banca.


Pe segmentul pentru companii, Banca Transilvania are in prezent aproape 12.000 clienti, firme cu o cifra de afaceri de cel putin 1 milion euro.


Directorul general al Bancii Transilvania a precizat ca, pentru perioada urmatoare, principalul segment pe care banca se va concentra va fi divizia pentru medici, in cadrul careia banca a lansat luni un nou produs - cardul de credit MasterCard Forte, destinat medicilor, cu o perioada de gratie de pana la 55 de zile si cu o linie de credit de pana la 5.000 euro.