Profitul net al Bancii Transilvania scade cu 90% in primul semestru, din cauza provizioanelor mari

Marti, 11 August 2009, ora 10:49
1123 citiri
Profitul net al Bancii Transilvania scade cu 90% in primul semestru, din cauza provizioanelor mari

Banca Transilvania (TLV) a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de numai 11,07 milioane lei, in scadere de zece ori fata de cel realizat in aceeasi perioada a anului trecut, dar profitul operational a crescut cu 57%, influentat de veniturile din operatiuni financiare si dobanzi, relateaza NewsIn.

Banca raportase in primul semestru din 2008 un profit net de 111,46 milioane lei. In privinta rezultatului operational, acesta a urcat in intervalul ianuarie - iunie 2009 la 232 milioane lei (54,85 milioane euro), de la 148 milioane lei in perioada similara din 2008.

Rezultatul net a fost influentat de cresterea cu 94% a provizioanelor la credite, in primul semestru din acest an, "in conditiile unui management al riscului adaptat mediului economic actual, in care clientii sunt pusi in fata unor provocari fara precedent", Banca Transilvania precizand ca profitul brut inainte de provizionare este cu 57% mai mare decat cel din semestrul I 2008.

"In primul semestru 2009 profitul operational BT a crescut cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezistam foarte bine acestui mediu economic plin de provocari, adaptandu-ne strategia, directionand-o preponderent catre eficienta si spre optimizarea serviciilor.

Am actionat in sensul mentinerii unei stabilitati in relatiile cu clientii nostri, venind cu oferte dedicate, in momentele atipice pe care le parcurgem si focusandu-ne puternic pe reducerea costurilor bancii.

Avand in vedere evolutia BT si oportunitatile identificate in piata, suntem siguri ca banca va iesi mai puternica din aceasta perioada dificila pentru toti", spune Robert C. Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Activele nete ale bancii au ajuns la sfarsitul lunii iunie la 19,29 miliarde lei, in crestere cu 13% fata de sfarsitul anului 2008.

Banca Transilvania a atras in primele sase luni din acest an venituri totale de 2,67 miliarde lei (631,2 milioane euro), cu 83% peste nivelul din perioada echivalenta a anului trecut, in vreme ce cheltuielile totale s-au dublat, la 2,66 miliarde lei (628,84 milioane euro).

"Raportul credite/depozite, la sfarsitul lunii iunie, s-a mentinut subunitar, la un nivel de 0,86, ceea ce demonstreaza o lichiditate foarte buna a bancii si o pozitie puternica in ceea ce priveste resursele atrase din piata interna, resurse care au crescut cu 8% in 2009, pe fondul unui apetit mai ridicat al populatiei in ceea ce priveste economisirea, dar si a unei oferte BT adaptata pietei, atractiva pentru clienti", potrivit comunicatului bancii.

Volumul total al creditelor BT a avansat pana la 11,27 miliarde lei, la finalul lunii iunie, in contextul scaderii cererii de credite in piata.

Banca precizeaza ca are un portofoliu stabil de credite, acordate preponderent in lei, cu o expundere mai mica de 4% pe sectorul dezvoltatorilor imobiliari.

La sfarsitul semestrului I, creditele neperformante (cu restante mai mari de 90 de zile) reprezinta 3,18% din totalul portofoliului de credite.

Astfel, solvabilitatea BT a inregistrat un nivel confortabil in primul semestru, de 14,05%, cu mult peste limita minima impusa de BNR, de 8%.

Potrivit ultimei raportari, actionarul principal al companiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,55%.

Banca are o valoare de piata de 1,54 miliarde lei (365,8 milioane euro), potrivit ultimei cotatii, de 1,45 lei/actiune, stabilita in sedinta bursiera de luni. 

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#profit, # venituri, # dobanzi, # lichiditate , #stiri Banca Transilvania