Record de criza: Jumatate din banci au intrat pe pierdere

Luni, 04 Mai 2009, ora 10:42
1585 citiri
Record de criza: Jumatate din banci au intrat pe pierdere

Aproximativ jumatate dintre cele 43 de banci care activeaza pe piata locala au inregistrat pierdere in primul trimestru, in premiera in ultimele aproape doua decenii, potrivit datelor bancii centrale. Rezultatul este dat de masurile bancherilor de a pompa jumatate de miliard de euro in provizioane, numai in primele doua luni ale anului.

“Mai putin de jumatate din bancile din Romania au inregistrat pierdere in primul trimestru, fiind astfel nevoite sa-si majoreze capitalul. La nivelul sistemului, pierderea cumulata este de pana in 50 mil. euro”, a explicat pentru Business Standard Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din BNR.

Un rezultat bun a afisat insa liderul pietei, BCR - banca aflata in mana austriecilor de la Erste, care a raportat pentru perioada ianuarie-martie un profit net de 330,3 mil. lei (78,3 mil. euro), cu 13,7% mai mic fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care nici ea nu a riscat, si si-a majorat provizioanele pentru a se proteja de evolutia portofoliului de credite neperformante, in special pe zona clientilor din sectorul IMM si a micilor dezvoltatori imobiliari, puternic lovite de criza financiara globala.

In schimb, Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului 2009 un profit brut de numai 1,02 mil. lei (240.000 de euro), in scadere dramatica, cu 98%, fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008.

CEC Bank, jucator din Top 10 in functie de active, aflat sub controlul statului, a inregistrat in T1 2009 un salt al activelor de 19,9%, la 3,85 mld. euro. Soldul creditelor brute a avansat cu 7,4%, la 1,91 mld. euro, insa banca se va vedea nevoita sa opreasca creditarea in trimestrul al patrulea, in cazul in care nu beneficiaza de o majorare de capital.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#criza, # banci, # credite neperformante, # profit, # pierderi , #stiri Banca Transilvania