Ridicarea pragului de detinere la Banca Transilvania va incuraja ofertele de preluare

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 17:44
1841 citiri
Ridicarea pragului de detinere la Banca Transilvania va incuraja ofertele de preluare

Ridicarea pragului de detinere la Banca Transilvania de la 5%, la 10% din capitalul social, in urma deciziei luate de actionari in adunarea generala de miercuri, ar putea incuraja ofertele de preluare a bancii, sunt de parere analistii, citati de Reuters.

Actionarii Bancii Transilvania (TLV) au aprobat ridicarea pragului de detinere din capital la 10%, dupa ce la mijlocul acestei luni un grup de actionari a solicitat eliminarea acestui prag prin modificarea actului constitutiv.

"Acest lucru face mai usoara o posibila oferta de preluare, deoarece in acest fel cumparatorul ar trebui sa vorbeasca cu un numar mai redus de actionari", spune Ovidiu Fer, analist la Wood & Company din Praga, citat de Reuters, conform Newsin.

El considera ca ridicarea pragului va avea un impact pozitiv asupra cursului actiunilor bancii, cand va fi reluata tranzactionarea in sedinta de luni a Bursei de la Bucuresti.

Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), in scadere dramatica - cu 98% - fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008, in contextul crizei financiare si a provizioanelor mari alocate.

Totusi, banca a precizat ca profitul inainte de provizioane a crescut cu 65% in trimestrul I din 2009, la 92,59 milioane lei (21,73 milioane euro), comparativ cu nivelul din intervalul echivalent al anului trecut, cand rezultatul a fost de 56,28 milioane lei.

Banca a alocat in primele trei luni din 2009 provizioane de 289 milioane lei (67,84 milioane euro), mai mari cu 40% fata de cele constituite in primul trimestru din 2008, de 206 milioane lei.

Banca Transilvania, controlata in proportie de 15% de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), are o valoare de piata de 1,16 miliarde lei (276,19 milioane euro), potrivit ultimei cotatii, de 1,10 lei/actiune, stabilita in sedinta bursiera din 28 aprilie.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#berd, #bt, #capital, #detinere, #dividend, #listare, #preluare, #profit , #stiri Banca Transilvania