A treia banca din Italia primeste ajutor guvernamental de doua mld. euro

Marti, 26 Iunie 2012, ora 21:04
1110 citiri
A treia banca din Italia primeste ajutor guvernamental de doua mld. euro

Guvernul italian va acorda bancii Monte dei Paschi di Siena un ajutor de stat de pana la doua miliarde de euro pentru a sprijini a treia mare banca din tara sa isi consolideze capitalul in conformitate cu reglementarile legale, relateaza Financial Times.

Autoritatea Bancara Europeana a constat in urma unui test de stres efectuat anul trecut ca Monte dei Paschi are un deficit de capital de 3,27 miliarde de euro si trebuie sa gaseasca fonduri pana la sfarsitul acestei luni.

Banca a redus in ultimele luni necesarul de capital prin conversia unor obligatiuni hibrid si optimizarea activelor ponderate in functie de risc, dar nu a reusit sa acopere integral suma.

Monte dei Paschi are probleme mai mari decat Intesa Sanpaolo si UniCredit, partial din cauza unei achizitii costisitoare si a unei expuneri relativ mai ridicate la datoriile suverane ale Italiei.

In ultimele luni, Alessandro Profumo, fostul sef al UniCredit, a fost numit presedinte al Monte dei Paschi, iar Fabrizio Viola director general, cu sarcina de a redresa banca.

Banca Italiei a stabilit ca Monte dei Paschi are nevoie de 1,3-1,7 miliarde de euro pentru a respecta cerintele Autoritatii Bancare Europene, a anuntat guvernul de la Roma. Suma disponibila a fost stabilita la doua miliarde de euro, pentru a acoperi necesitati neasteptate.

Guvernul a mai cumparat obligatiuni de 1,9 miliarde de euro de la Mone dei Paschi in 2009, pentru sustinerea financiara a bancii in perioada crizei financiare mondiale. Banca s-a angajat sa rascumpere obligatiunile in 2013.

#ajutor guvernamental banca italiana, #Italia ajutor guvernamental banci, #ajutor Monte dei Paschi , #Banci comerciale