A venit timpul sa economisim in euro?

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 07:12
1230 citiri
A venit timpul sa economisim in euro?

Deprecierea accelerata a monedei nationale de la sfarsitul lunii trecute ar putea sa-i determine pe unii sa-si converteasca veniturile din lei in valuta pentru a-si pastra economiile in euro, dar este oare aceasta o solutie aducatoare de castig pe termen mediu?

Spre exemplu, un depozit pe trei luni deschis in lei poate aduce un castig anual de pana la 8,24%, in timp ce randamentele pentru depozitele similare pe euro nu depasesc 3,55%.

Diferenta pare semnificativa, dar o buna parte din ea se poate "anihila" prin comisioanele si taxele aferente contului de economii, precum si prin cursul de schimb.

Un calcul minutios ne arata ca un depozit de 2.000 de euro la termen, pe trei luni, cu bonificatie anuala de 3,25% - una dintre cele mai bune oferite in prezent de bancile comerciale din Romania, aduce un castig net dupa retragerea la scadenta de 8 euro.

Daca vrei sa cumperi 2.000 de euro la cursul actual al Bancii Transilvania, una dintre cele doua institutii financiare care ofera un randament precum cel de mai sus, ai nevoie de 8.720 de lei.

Depusa intr-un depozit similar, deschis in lei, la aceeasi banca, suma ar aduce un castig net dupa retragerea la scadenta de 126 lei, echivalentul la cursul actual a putin peste 29,6 euro, in conditiile in care randamentul pe lei al bancii este abia al cincilea.

Depusi la banca cu cel mai bun randament pe depozitele in lei, castigul s-ar ridica la 137 de lei, aproximativ 31 euro la cursul Credit Europe Bank.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#timp, #euro economii, #economie, #depozite euro, #dobanda euro , #Banci comerciale