Analistii comenteaza diminuarea dobanzii cheie la 7,5%

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 15:53
1387 citiri
Analistii comenteaza diminuarea dobanzii cheie la 7,5%

BNR transmite pietei un mesaj de normalizare a situatiei politice si de incredere privind continuarea procesului dezinflationist in 2010 si stabilitatea cursului de schimb, considera analistii chestionati de NewsIn, care subliniaza insa importanta corelarii dobanzilor din piata cu dobanda cheie.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, reducerea dobanzii de politica monetara de la 8% la 7,5%, nivel care nu a mai fost atins de 2 ani, printr-o masura-surpriza pentru piata, in conditiile in care majoritatea analistilor anticipau o mentinere a ratei de dobanda sau taierea acesteia cu un sfert de punct procentual, la 7,75%.

"Mesajul transmis prin decizia bancii centrale este unul optimist. BNR este increzatoare ca vom reintra in linie cu prevederile acordului cu FMI si Comisia Europeana, semn ca marea parte a incertitudinilor s-a risipit.

In plus, BNR nu vede presiuni de depreciere pe curs", a declarat pentru NewsIn economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

In acelasi timp, el spune ca, pe termen foarte scurt, exista presiuni inflationiste aparute in urma cresterii accizelor, dar BNR crede ca inflatia se va diminua in continuare.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, apreciaza ca banca centrala a avut ca argumente pentru taierea dobanzii normalizarea situatiei politice si perspectivele dezinflationiste.

"Cu exceptia lunii ianuarie, cand inflatia va fi mai ridicata, procesul dezinflationist se va relua probabil din februarie si vom vedea probabil rate ale inflatiei anuale sub 4% in prima parte din 2010", spune el.

Pe de alta parte, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, considera ca, desi necesara, masura va avea un impact foarte redus atat timp cat dobanzile din piata monetara raman decorelate de dobanda cheie.

"Relevanta masurii este scazuta in conditiile in care miscarile ratei dobanzii de politica monetara nu se transmit si pe piata monetara si mai departe, la cei care au credite. In acest sens, este o strategie de protejare a cursului de schimb.

Ceea ce conteaza cel mai mult este modul in care se implementeaza efectiv politica monetara.

In alte tari din regiune, dobanzile din piata sunt foarte apropiate de cea de politica monetara, la diferenta de cel mult 0,1 puncte procentuale", a spus Chidesciuc.

In sedinta de marti, 5 ianuarie 2010, "Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat urmatoarele: reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,5% pe an de la 8% pe an, incepand cu data de 6 ianuarie 2010, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", arata comunicatul bancii centrale.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR va avea loc pe 3 februarie 2010.

#dobanda, #cheie, #bnr, #curs, #raiffeisen, #ing, #chidesciuc , #Banci comerciale