Banca Transilvania ar putea prelua Bank of Cyprus Romania in trei luni

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 10:40
2538 citiri
Banca Transilvania ar putea prelua Bank of Cyprus Romania in trei luni
Daca Bank of Cyprus nu gaseste cumparator, depozitele de peste 100.000 euro ar putea deveni nerecuperabile

Banca Transilvania ar putea cumpara Bank of Cyprus Romania, sucursala bancii cipriote care va intra intr-un proces de reorganizare in urma masurilor adoptate de Nicosia.

Zvonurile in privinta interesului manifestat de Banca Transilvania au aparut in presa dupa ce seful supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca a fost depusa o oferta de cumparare.

"Am fost informati ca exista un cumparator, iar acesta ne-a confirmat depunerea unei oferte neangajante. Noi am luat nota de aceste informatii si, dupa cum bine cunoasteti, banca centrala nu se poate implica in asemenea tranzactii comerciale", a spus Cinteza, in cadrul unui interviu Mediafax.

Dupa depunerea ofertei, urmeaza o perioada in care "o armata de avocati si contabili vor analiza documentele companiei, situatia fiecarui dosar, problemele juridice", potrivit analistului financiar Aurelian Dochia. Verificarile ar putea dura cateva saptamani.

Pasul urmator este depunerea unei oferte angajante, urmata de negocieri pe pret si alte detalii, pentru alte cateva saptamani. Daca se ajunge la un acord, se poate incheia contractul de vanzare-cumparare. Mai raman de obtinut aprobarilor necesare de la BNR si alte institutii, care dureaza cel mult o luna de zile.

"Cred ca in vreo trei luni de zile poate sa fie incheiata tranzactia respectiva, avand in vedere ca toata lumea este destul de grabita", a declarat Dochia, pentru Business24.

Bank of Cyprus ar trebui sa fie un chilipir

In acest moment, Banca Transilvania poate prelua sucursala cipriota la un pret foarte avantajos. Bank of Cyprus, care a anuntat luni suspendarea operatiunilor de la Bucuresti pentru o saptamana, nu are prea mare putere de negociere.

"Banca nu poate sa fie vanduta decat cu un pret atractiv. Ea va incerca sa obtina un pret cat mai atractiv, are nevoie de bani, dar in acelasi timp, nu cred ca exista prea mare concurenta intre cumparatori. Asadar, marja de manevra nu este prea mare", considera analistul.

Preluarea Bank of Cyprus nu ar influenta semnificativ cota de piata a bancii romanesti, avand in vedere ca sucursala cipriota detine active de doar 0,7% si o retea teritoriala restransa. In schimb, Banca Transilvania si-ar putea rascumpara pachetul de actiuni de circa 10% pe care il detine Bank of Cyprus.

In cazul in care Bank of Cyprus va fi preluata de o banca reglementata de BNR, toate depozitele si alte active vor ramane intacte. Daca eforturile de vanzare esueaza, cel mai probabil, vor fi salvate doar depozitele sub 100.000 de euro. La finalul lunii septembrie, Bank of Cyprus Romania avea depozite de 245 de milioane de euro si credite de 570 de milioane de euro.

Reprezentantii bancii clujene nu au comentat informatiile, pana la publicarea materialului.

#vanzare Bank of Cyprus, #Banca Transilvania Bank of Cyprus, #depozite Bank of Cyprus , #Banci comerciale