BNR a imprumutat 17 banci cu patru miliarde de lei

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 14:58
1592 citiri
BNR a imprumutat 17 banci cu patru miliarde de lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat 17 banci cu suma de patru miliarde de lei (904 milioane euro) oferita la operatiunea repo de luni, iar cererea a fost de peste sase ori mai mare, totalizand 25,82 miliarde lei.

Aceasta este a cincea saptamana consecutiva in care banca centrala a mentinut patru miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo si, totodata, a 12-a saptamana la rand in care BNR limiteaza suma disponibila.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana. Scadenta imprumuturilor de luni va fi pe 31 decembrie.

Saptamana trecuta, 12 banci au apelat la acest tip de imprumuturi, cererea fiind de aproape cinci ori mai mare, totalizand 18,94 miliarde lei.

Cresterea numarului de banci care au participat la licitatia repo de luni, 24 decembrie, poate fi explicata prin faptul ca pe piata dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana sunt peste rata dobanzii la care bancile se pot imprumuta de la BNR prin licitatia repo.

Totodata, este foarte probabil ca unele banci sa fi accesat imprumuturi de la BNR si pentru a plasa ulterior banii catre alte institutii de credit, dar la dobanzi mai ridicate.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 6,01% - 6,51% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, foarte aproape de nivelurile de vineri, de 6,03% - 6,53% pe an. Astfel, dobanzile din piata depasesc rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

Dobanzile au crescut insa, luni, in cazul plasamentelor cu scadenta la o zi, la 6,94% - 7,44% pe an, de la nivelurile de vineri, de 5,69% - 6,19% pe an. Cresterea a fost determinata de plata sumei de 3,4 miliarde lei pentru titlurile de stat emise joi de Ministerul Finantelor Publice.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

#imprumuturi BNR, #licitatii repo banci, #lichiditate banci comerciale , #Banci comerciale