BNR da verde la relaxarea imprumuturilor

Sambata, 21 Martie 2009, ora 10:50
2835 citiri
BNR da verde la relaxarea imprumuturilor

Modificarea regulamentului de prevenire a riscurilor bancare lasa mai multi bani in vistieria institutiilor de credit. Decizia BNR de a relaxa normele de provizionare va spori resursele bancilor, insa analistii spun ca impactul asupra creditarii va fi minim din cauza lipsei de cerere din partea clientilor.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, ieri, sa permita bancilor comerciale sa reduca nivelul provizioanelor constituite pentru creditele din categoria „pierdere” cu maximum 25% din valoarea garantiilor aferente. Provizioanele reprezinta rezerve pe care banca le constituie pentru a acoperi o eventuala pierdere. Acestea sunt constituite pentru restantele mai mari de 90 de zile sau pentru imprumuturi la care s-au initiat proceduri judiciare.

Decizia a fost luata in urma negocierilor pe care banca centrala le-a avut cu Asociatia Romana a Bancilor si va intra in vigoare la data publicarii in „Monitorul Oficial“. Bancile au cerut BNR sa permita deducerea cu pana la 50% din garantii pentru restantele mai mari de 90 de zile si cu pana la 40% pentru cele de peste 120 de zile.

In prezent, bancile constituie provizioane pentru intreaga suma restanta si dobanzile aferente, fara a putea deduce nicio parte din garantiile creditului.  Masura, menita sa alinieze reglementarile nationale cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS), va lasa mai multe resurse la indemana bancilor comerciale.

„Este o decizie bine-venita care aduce standardele mai stricte de la noi la un anumit grad de normalitate. Nu ma astept insa ca aceste modificari sa aiba impact asupra creditarii”, este de parere Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bani, # resurse, # bnr, # rapoate , #Banci comerciale