Companiile au ajuns sa crediteze bancile

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 11:42
1519 citiri
Companiile au ajuns sa crediteze bancile

Firme precum Johnson & Johnson, Pfizer si Peugeot se numara printre firmele care salveaza bancile europene aflate in dificultate, inversand rolul traditional dintre clienti si creditori.

In plus, doua mari companii farmaceutice americane si o companie de automobile din Franta au intrat recent pe piata "repo", potrivit unei surse anonime, citate de CNBC.

Bancile europene se lupta pentru a asigura finantarea lor de zi cu zi si in mare masura au incetat sa se crediteze reciproc de teama crizei datoriilor suverane.

Prin urmare, un grup de companii mari, cu fluxuri mari de lichiditati, a intrat pe piata "repo", piata unde pana in prezent tranzactiile esrau exclusiv bancare, oferind imprumuturi bancilor, spun sursele anonime.

Procentul tranzactiilor realizate de companii pe piata "repo", a crescut considerabil

Sursele afirma ca 25% dintre tranzactiile de pe aceasta piata sunt realizate de companii.

Piata repo ofera finantatorilor garantii stricte in legatura cu lichiditatile lor, raspunzand astfel ingrjorarilor privind posibilitatea ca sistemul bancar sa fie atat de slabit de criza incat sa nu poata da banii inapoi.

Frank Reiss, analist ce supravegheaza afacerile repo la Euroclear, a declarat in acest sens ca daca in trecut companiile faceau depozite in numerar, intr-un cont nesecurizat, in schimbul unei dovanzi, in prezent, firmele prefera imprumuturi de tip repo cu garantii pentru banii imprumutati.

Banca Centrala Europeana incearca sa sustina sistemul bancar european

Principalul sustinator al sistemului bancar european este Banca Centrala Europeana, care pompeaza sute de miliarde de euro in fonduri lichide pe piata, dar bancile depun majoritatea fondurilor inapoi la BCE, neavand incredere sa se imprumute intre ele.

De asemenea, bancile platesc companiile de asigurare si fondurile de pensii pentru ca acestea sa ia obligatiunile nelichide in schimbul unor obligatiuni de calitate mai buna, in incercarea de a-si asigura lichiditatile necesare de la BCE, care cere garantii.

In contrast, companiile mari din Europa dispun de rezerve lichide mari, ce depasesc 20 de miliarde de euro, cum ar fi in cazul Volkswagen sau BP.

Institutiile de reglementare a pietei bancare sunt ingrijorate de lipsa de transparenta a pietei repo, iar Rezerva Federala a Statelor Unite vrea sa conceapa un plan pentru a reforma aceasta piata.

Potrivit unui sondaj al ICMA, piata "repo" europeana este estimata la 6,2 miliarde de euro in prima jumatate a lui 2011, iar majoritatea tranzactiilor au fost realizate intre bancile comerciale si cele centrale, dar Euroclear estimeaza ca 25% din piata e detinuta de companii, mult peste 2-5%, cat e valoarea traditionala.

#banci, #piata repo, #companii piata repo, #lichiditati banci, #BCE lichidatati banci , #Banci comerciale