Financial Times: S-o fi incheiat criza in Europa Centrala si de Est, dar riscul de surprize neplacute ramane

Joi, 17 Iulie 2014, ora 12:00
1768 citiri
Financial Times: S-o fi incheiat criza in Europa Centrala si de Est, dar riscul de surprize neplacute ramane

Pericolul unei crize bancare in Europa Centrala si de Est (CEE) pandeste din umbra? Investitorii sunt cu siguranta nervosi dupa cateva incidente recente, se arata intr-o analiza aparuta in publicatia britanica 'Financial Times' (FT).

In primul rand, Banca Centrala a Bulgariei trebuie sa stabilizeze sistemul bancar cu o linie de credit de 1,7 miliarde de euro. Sistemul financiar bulgar a trecut luna trecuta printr-o criza dupa ce a treia, respectiv a patra banca din Bulgaria, First Investment Bank si Corporate Commercial Bank (Corpbank), au fost luate cu asalt de un numar mare de deponenti, care s-au grabit sa-si retraga economiile, dupa ce o serie de articole din presa, dar si emailuri si SMS-uri ridicau semne de intrebare cu privire la solvabilitatea bancilor respective.

Dupa cateva zile, Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege destinat sprijinirii persoanelor care au luat un credit in valuta, Banca Centrala estimand ca actul legislativ ar putea provoca sectorului financiar costuri cuprinse intre 600 si 900 de miliarde de forinti (2,6 - 3,9 miliarde de dolari).

Legea anuleaza practica utilizarii unor cursuri de schimb diferite pentru eliberarea si rambursarea creditelor in valuta. Bancile vor trebui sa recalculeze spread-urile pe baza cursului de schimb al Bancii Centrale. De asemenea, legea declara ilegala majorarea in mod unilateral a dobanzilor si comisioanelor din contractele de credit.

Ca rezultat al masurilor din Ungaria, plus presiunile autoritatilor de reglementare din Romania de a reduce creditele neperformante, grupul bancar austriac Erste a avertizat ca va inregistra anul acesta pierderi nete de 1,6 miliarde de euro. OTP, cea mai mare banca din Ungaria, a anuntat ca profitul in trimestrul doi din 2014 va fi redus cu 81 milioane de euro, in timp ce banca austriaca Raiffeisen a evaluat valoarea costurilor rezultate din noua legislatie la 120 - 160 milioane de euro. Bank Austria, divizia din Europa Centrala si de Est a UniCredit, calculeaza inca impactul noii legislatii, dar se asteapta sa fie profitabila in Ungaria anul acesta.

Actiunile bancilor, in scadere semnificativa la bursa

Actiunile celor trei banci - si a altora cu expunere la Europa Centrala si de Est - cum ar fi banca italiana UniCredit si cea belgiana KBC, au inregistrat scaderi semnificative la burse.

Chiar daca aceste evolutii nu semnalizeaza noi riscuri sistemice in Europa Centrala si de Est sau pericole mai mari de contaminare, ele inca sugereaza pericole mai mari din punct de vedere politic si al reglementarilor decat exista in Europa Occidentala. In special, ele arata problema persistentei creditelor neperformante.

Capital Economics observa ca Bulgaria, Ungaria si Romania sunt printre statele europene care, inaintea crizei din 2008, au inregistrat cea mai mare expansiune a creditarii - majoritatea in valuta - si acum se confrunta cu cele mai semnificative probleme. Creditele neperformante in cele trei state sunt inca la peste 15% din totalul imprumuturilor.

In Bulgaria, autoritatile de reglementare spun ca sectorul bancar este bine capitalizat, avand suficiente lichiditati. Dar increderea in industria bancara este fragila, recenta criza subliniind legaturile dintre oamenii de afaceri si politicieni.

Bulgaria vrea sa adere mai repede la uniunea bancara europeana

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a anuntat luni intentia Sofiei de a se alatura Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM) al BCE, pe fondul celei mai grave crize bancare din 1996 - 1997.

"Obtinerea unei imagini corecte a stabilitatii macro-financiare din Europa de Est ramane exceptional de dificila. Chiar si bancile centrale, asa cum s-a vazut in Bulgaria, nu par sa aiba incredere deplina in capacitatea lor, de aici necesitatea de a apela la ajutor extern", a apreciat analistul Peter Attard Montalto, de la Nomura.

In incercarea de a se alatura Mecanismului Unic de Supraveghere, Bulgaria urmeaza exemplul Romaniei, a carei dorinta de a deveni primul stat membru din afara zonei euro al SSM a dus la presiuni asupra provizioanelor pentru creditele neperformante si a majorat deprecierile de active ale Erste.

Dar situatia din Ungaria, al carei Guvern este in razboi cu sistemul bancar din 2010, determina cele mai mari ingrijorari, dupa cele mai recente masuri adoptate pentru atenuarea poverii creditelor in valuta.

In acest moment, bancile straine insista ca vor ramane in Ungaria, considerand ca aceste masuri vor fi ultimele inainte de stabilitate si revenirea pe crestere. Dar bancile din Ungaria vor trebui, in decembrie, sa converteasca in forinti creditele ipotecare in valuta, a anuntat recent liderul grupului parlamentar al formatiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, adaugand ca Guvernul ar putea imparti cu sectorul financiar costurile acestei operatiuni.

"Bancile straine inca nu realizeaza deplin amploarea loviturilor pe care le vor primi de la Guvernul Ungariei", apreciaza Peter Attard Montalto. Poate ca in Europa Centrala si de Est criza s-a incheiat, dar potentialul pentru surprize neplacute ramane, concluzioneaza 'Financial Times'.

Bancile austriece, in special Bank Austria, Erste Group Bank AG si Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est si au o prezenta importanta inclusiv in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza bancara, #stabilitate sistem bancar, #mecanism unic de supraveghere , #Banci comerciale