Ghetea: Bancile fac ceea ce trebuie si reduc dobanzile

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 11:48
2273 citiri
Ghetea: Bancile fac ceea ce trebuie si reduc dobanzile

Presedintele si alte persoane importante in stat vor constata foarte curand ca bancile fac ceea ce trebuie si reduc dobanzile la depozite, iar apoi va urma si scaderea ratelor la imprumuturi si relansarea creditarii, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. 

"Suntem pe o directie corecta si, foarte curand, si presedintele si alte persoane importante in stat vor constata ca bancile fac ceea ce trebuie si reduc dobanzile la depozite, apoi va urma scaderea ratelor la imprumuturi si relansarea creditarii", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ARB.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca bancile nu vor mai avea un sustinator in persoana sa pana cand acestea nu vor relua creditarea si nu vor cobori "batjocura din zona dobanzilor".

Ghetea a afirmat ca dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, si sa coboare la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani s-a observat o reducere a dobanzilor la depozite.

"Din pacate asa este viata. Nicio banca comerciala nu se poate lauda ca a redus dobanzile la depozite. (...) Nimeni nu a facut publicitate la acest lucru, pentru ca asa este normal", a mai aratat presedintele ARB.

Ghetea considera, in nume personal, ca bancile vor acorda pana la finele anului dobanzi la depozite mai mici de 10%, in apropierea ratei de politica monetara, si vor da credite cu rate cu 3-4 puncte procentuale mai mici fata de cele actuale, in functie de riscul clientului.

El a dat ca exemplu dobanzile propuse de banci pentru programul "Prima casa", despre care spune ca sunt "deosebit de atractive", in contextul in care exista mai multi factori cum ar fi inflatia, trendul sau istoria de pana acum care le influenteaza.

"Nu putem sa spune acum ca creditam cu dobanda zero la suta", a mai spus presedintele ARB.

Dobanda medie acordata pentru depozitele populatiei a scazut in martie cu 0,1 puncte procentuale, la 16,21%, in timp ce rata medie pentru creditele noi a crescut cu 0,23 puncte procentuale, la 18,86%, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.

Pe segmentul companiilor, dobanzile la depozite au scazut in martie cu 0,91 puncte, aproape de 16,21%, iar ratele pentru imprumuturile noi a scazut cu 0,1 puncte, la 20,58%.

#banci, #dobanzi, #ghetea , #Banci comerciale