Isarescu:Gradul de indatorare a populatiei a ajuns la saturare

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 14:15
1813 citiri
Isarescu:Gradul de indatorare a populatiei a ajuns la saturare

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca bancile trebuie sa-si "actualizeze strategiile si planurile de afaceri", in conditiile in care gradul de indatorare a populatiei a ajuns la "saturare", si sa se orienteze mai mult catre IMM-uri, informeaza NewsIn.

"Din datele noastre, in toate variantele, creditarea populatiei nu mai poate avansa in ritm foarte rapid. Scenariul nostru de baza este ca, de la 70-90% cat a crescut creditarea populatiei in perioada de "glorie" in 2006-2008, nu va avansa mai mult de cateva procente in cazul creditelor pentru populatie. Cine a putut sa se indatoreze la nivel de populatie s-a indatorat. Traim o saturare a gradului de indatorare. Pe masura ce se vor rambursa creditele vor mai aparea si altele", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR considera ca bancile cred ca trebuie sa isi actualizeze strategiile si planurile de afaceri si sa acorde mai multa importanta IMM-urilor.

"O banca comerciala care se bazeaza in prezent ca in trecut pe creditul acordat populatiei, inclusiv pentru ca este prizoniera pentru ca si-a ales o retea teritorala mare gandind sau poftind, visand ca explozia creditului de consum nu poate sfarsi parerea mea este ca mai devreme sau mai tarziu se va da cu capul de realitatea extrem de dura", a spus Isarescu.

Acesta a adaugat ca nu vede "camp mare de business" pentru bancile comerciale in domeniul creditarii populatiei.

Isarescu a mai spus ca economia va creste, dar nu va mai creste pe baza de consum.

"Si dupa experienta avuta, nu cred ca ne-ar mai credita cineva daca constatarea ar fi clara, romanii se dezvolta tot pe consum. Consumul va creste, dar va creste preponderent la cei care produc", a mai spus guvernatorul BNR.

Legea care vrea să pună capăt „cămătăriei” din IFN-uri. Care vor fi marjele maxime ale dobânzilor la creditele non-bancare
Legea care vrea să pună capăt „cămătăriei” din IFN-uri. Care vor fi marjele maxime ale dobânzilor la creditele non-bancare
Proiectul de lege care prevede plafonarea dobânzilor pentru creditele acordate de către instituțiile financiare non-bancare (IFN) a fost adoptat în Parlament, urmând să fie trimis spre...
#creditare populatie, #grad de indatorare, #consum, #banci , #Banci comerciale