Isarescu: se incearca un atac pe leu dar suntem cu ochii pe ei

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 11:52
1770 citiri
Isarescu: se incearca un atac pe leu dar suntem cu ochii pe ei

Deprecierea leului in fata euro, poate fi interpretata atat ca o corectie, cat si ca un nou atac asupra leului, avertizeaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul Isarescu a declarat, in 11 septembrie, ca "nu cred ca e rau ca leul este mai putin volatil (…). Piata poate fi lichida dar se poate ca cineva de la Londra, de exemplu, sa declare ca nu este destula lichiditate. Piata are lei. Fac aceasta declaratie cu riscul de a fi inteles gresit.", scrie Capital.

Intrebat de capital.ro in legatura cu posibilitatea unui nou atac asupra leului, guvernatorul BNR ne-a declarat: "Bineinteles ca incearca, dar suntem cu ochii pe ei".

In ziua de 14 octombrie anul trecut, inainte de atacul asupra leului, dobanzile pe piata interbancara oscilau intre 14% si 16%, in data de 17 octombrie, ratele de dobanda ajunsesera intre 60% si 80%.

La sfarsitul lui octombrie anul trecut, BNR a castigat batalia de aparare a leului, dar a pierdut lupta cu cresterea dobanzilor, scria Constantin Rudinitchi intr-un editorial bloombiz.

Rudnitchi explica de ce efectele de pe piata interbancara se transmit catre economia reala.

ROBOR, dobanda de pe piata interbancara, este dobanda de referinta pentru multe dintre contractele de imprumut incheiate intre bancile comerciale si clientii persoane fizice sau juridice. Prin cresterea ROBOR de la 16% la 40%, bancile comerciale pot avea justificare legala sa urce spectaculos dobanzile pe care le percep la creditele in derulare.

#isarescu, #piata interbancara, #bnr, #euro , #Banci comerciale