Leul moldovenesc ar putea inlocui rubla transnistreana

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 12:08
3611 citiri
Leul moldovenesc ar putea inlocui rubla transnistreana

Leul moldovenesc ar putea inlocui, in curand, rubla transnistreana, reiese dintr-o discutie telefonica intre seful KGB-ului tiraspolean, Vladislav Finaghin si consilierul liderului de la Tiraspol, Iuri Ghervaziuk.

La dialog ar mai fi participat si reprezentantul special al lui Evgheni Sevciuk la Moscova, Mihail Bergman.

Veridicitatea inregistrarii, postata recent pe Youtube, nu a fost confirmata oficial.

Autorii inregistrarii sustin ca seful KGB-ului propune deschiderea reprezentantelor bancilor moldovenesti in regiunea transnistreana.

"Eu as fi facut astfel. Tinand cont ca agentii nostri economici sunt inregistrati in Moldova, eu as permite deschiderea aici a catorva filiale ale bancilor moldovenesti, chipurile pentru deservirea clientilor, as introduce leul si, peste doi ani, rubla va pieri", spune Vladislav Finaghin.

In aceeasi inregistrare, Finaghin discuta cu Mihail Bergman, caruia ii spune ca planul de federalizare al Moldovei, aparut in presa la mijlocul lunii august, a fost elaborat cu participarea fostului sef al securitatii transnistrene Vladimir Antiufeev, FSB-ului rus si Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit lui Finaghin, planul este un fals. Seful KGB-ului ar fi declarat ca documentul a fost transferat prin punctul de corespondenta de la Odesa.

"Asta au facut-o oamenii lui Antiufeev. Este falsul lor. Impreuna cu Antiufeev au venit doi ofiteri si un colonel. La ei s-au prezentat angajatii Serviciului de Securitate al Ucrainei si le-au spus: ori o faceti la Tiraspol, ori la Moscova", a mai spus Vladislav Finaghin.

La mijlocul lunii august, in presa a aparut un plan, potrivit caruia regiunea separatista ar fi primit statutul de republica in cadrul Moldovei. Limba de stat ar fi fost cea moldoveneasca, iar rusa si ucraineana ar fi avut statut de limbi oficiale. Reprezentantii misiunii OSCE au numit acest plan drept un fals, iar cei de la Tiraspol - o provocare.

#leu moldovenesc rubla transnistreana, #leu moldovenesc Transnistria, #Republica Moldova Transnistria , #Banci comerciale