Ministerul Economiei: bancile sa simplifice procedurile de creditare

Sambata, 08 Mai 2010, ora 16:39
1779 citiri
Ministerul Economiei: bancile sa simplifice procedurile de creditare

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, sambata, la Galati, ca saptamana viitoare va discuta cu bancile comerciale, in incercarea de a le convinge sa relaxeze politice de creditare, care descurajeaza initiativa privata, transmite NewsIn.

"Am demarat o discutie cu domnul guvernator si, probabil, saptamana viitoare vom avea discutii cu bancile comerciale.

Din pacate, bancile comerciale au trecut dintr-o latura in cealalta: de la creditul de consum cu buletinul la birocratie extraordinara in asigurarea supragarantarii creditelor pe care le dau.

Ar trebui sa existe mai multa flexibilitate", a spus Adriean Videanu.

In discutiile cu institutiile bancare, ministrul Economiei va pleda pentru sprijnirea, prin proceduri mai simple de creditare, a intreprinzatorilor care acceseaza fonduri europene si vor sa contracteze un imprumut bancar pentru a putea suporta cota de cofinantare.

"Din punctul meu de vedere, un proiect care este aprobat pe fonduri europene, care are un grant important, intre 50% si 90%, mi-e greu sa cred ca nu are fezabilitatea necesara", a afirmat oficialul guvernamental.

Ministrul Economiei a adaugat ca in procesul de accesare a fondurilor europene si statul are lucruri pe care le poate imbunatati.

"Sigur, poate ca sunt lucruri pe care trebuie sa le modificam cu totii.

Si mie mi s-a parut o eroare ca nu se da voie companiei care dezvolta un proiect sa garanteze cu echipamentele pe care le achizitioneaza.

Trebuie sa lasam aceasta optiune pentru ca marea majoritate a intreprinderilor mici si mijlocii sunt decapitalizate, nu au cu ce sa garanteze, si atunci trebuie sa gasim aceste formule.

Studiem inclusiv posibilitatea capitalizarii Fondului National de Garantare si extinderea garantiilor de la sectorul public catre intreprinderile mici si mijlocii", a incheiat ministrul Adriean Videanu.

Si Ministerul Agriculturii, prin directiile agricole din teritoriu, a demarat discutii cu bancile comerciale, cerandu-le sa simplifice procedurile de creditare, deoarece fermierii nu mai acceseaza fonduri europene deoarece stiu cat de greu este sa obtina imprumuturi bancare cu care sa acopere cofinantarea.

 "Suntem in discutii cu institutiile bancare pentru o simplificare a acordarii creditelor pe domeniul agricol, mai ales pentru cei interesati sa-si modernizeze exploatatiile agricole.

Vom vedea cu ce rezultat vom finaliza discutiile. In orice caz, exista un mare interes din partea Ministerului Agriculturii si din partea directiilor agricole din fiecare judet al tarii sa usuram drumul agricultorului catre accesarea acestor bani", a declarat, recent, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetul Galati, Violeta Nanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #creditare, #economiei, #ministerul , #Banci comerciale