Moody's a imbunatatit ratingurile pentru cele mai mari banci din Grecia

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 16:03
1728 citiri
Moody's a imbunatatit ratingurile pentru cele mai mari banci din Grecia

Moody's a imbunatatit cu o treapta ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoria cu prioritate la plata ale National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank si Alpha Bank, precum si perspectiva calificativelor pentru Eurobank.

Astfel, agentia de evaluare financiara a revizuit in urcare cu o treapa ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoria cu prioritate la plata ale NBG, Piraeus Bank si Alpha Bank, la "Caa1" si a schimbat perspectiva acestora de la negativa la stabila, se arata intr-un comunicat al Moody's.

Evaluarea privind creditele, conform scenariului de baza al Moody's, a fost imbunatatita de la "caa3" la "caa2" pentru toate cele trei institutii de credit.

De asemenea, Moody's a confirmat ratingurile pentru depozite si datoria cu prioritate la plata ale Eurobank la "Caa2" si a modificat perspectiva acestora de la negativa la pozitiva.

Agentia a revizuit pozitiv perspectiva ratingului de depozit, "Caa2", al Attica Bank, de la stabila la pozitiva.

Modificarile ratingurilor vin dupa imbunatatirea de la sfarsitul lunii noiembrie a calificativului suveran al Greciei, de la "C" la "Caa3".

NBG este cea mai mare banca din Grecia, cu active de 111 miliarde de euro in luna septembrie, urmata de Piraeus Bank - 92,7 miliarde de euro, Eurobank - 80,1 miliarde de euro si Alpha Bank - 73,4 miliarde de euro. Attica Bank avea active de 3,9 miliarde de euro in septembrie.

Cele mai mari patru banci elene au o prezenta importanta in Romania. Astfel, NBG detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Statul elen detine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, usor sub 90% din actiunile NBG, Piraeus Bank si Alpha Bank, in timp ce la Eurobank are peste 95% din titluri.

Cele patru banci, cele mai mari din Grecia, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, dupa ce au inregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de stergere a datoriilor satatului elen.

Potrivit presei elene, autoritatile pentru concurenta din UE cer NBG, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank sa-si restructureze operatiunile din afara Greciei in urma recapitalizarii de catre Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, pentru a se conforma normelor referitoare la ajutoare de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rating banci grecia, #Moody s rating, #rating depozite banci , #Banci comerciale