Noua banci au imprumutat 2,8 miliarde euro de la BNR

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:35
1578 citiri
Noua banci au imprumutat 2,8 miliarde euro de la BNR

Noua banci au imprumutat, luni, suma de 12,56 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro) de la Banca Nationala a Romaniei, prin intermediul unor operatiuni repo. Suma este usor mai scazuta decat cea de saptamana trecuta, care s-a ridicat la 12,96 miliarde de lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Saptamana trecuta 10 banci au atras de la BNR cele 12,96 miliarde lei, dupa ce in precedentele patru astfel de operatiuni banca centrala a limitat sumele disponibile la sase, cinci si patru miliarde de lei, potrivit Mediafax.

Un efect negativ al plafonarilor a fost cresterea randamentelor la titlurile de stat.

Astfel, Finantele au respins in august trei din cele cinci licitatii pentru vanzare de titluri de stat, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a imprumutat in august 1,4 miliarde lei, putin peste jumatate din suma vizata, de 2,5 miliarde lei.

Ministerul Finantelor organizeaza luni o licitatie pentru certificate cu scadenta la opt luni, prin care urmareste sa atraga 700 milioane lei. La precedenta licitatie pentru astfel de certificate, administratorii datoriei publice au imprumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.

Dobanzile afisate luni de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,94 - 5,44% pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut banci BNR, #operatiuni repo , #Banci comerciale