Rusii preiau controlul principalei banci din Cipru - New York Times

Joi, 22 August 2013, ora 12:53
1595 citiri
Rusii preiau controlul principalei banci din Cipru - New York Times

Investitorii rusi vor ajunge sa controleze aproximativ 60% din Bank of Cyprus, cea mai mare banca comerciala din Cipru, ca urmare a programului de asistenta acordat Ciprului in luna martie de liderii europeni, care includea o conversie fortata a depozitelor Bank of Cyprus in actiuni, informeaza un articol publicat joi in cotidianul New York Times.

"Au vrut sa scape de rusi, dar la final au aruncat cea mai mare banca a noastra in mainile rusilor", a declarat presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, intr-un interviu acordat in luna iunie.

Potrivit NYT, intentia liderilor europeni de a indeparta bani rusesti din bancile cipriote a sfarsit prin a arunca Rusia si mai adanc in sistemul financiar european in conditiile in care, teoretic, plutocratii rusi vor controla pachetul majoritar de actiuni Bank of Cyprus, cea mai veche si mai importanta institutie financiara din Cipru.

"Cine controleaza Bank of Cyprus controleaza insula", considera Andreas Marangos, un avocat din Limassol printre clientii caruia se numara multi rusi.

Cea mai mare parte a actiunilor Bank of Cyprus, aproximativ 18%, ar urma sa mearga la deponentii care si-au pierdut banii la fosta Laiki Bank, dar cel mai probabil aceasta participatie va fi controlata de Banca centrala a Ciprului. Insa ca urmare a conversiei fortate a depozitelor Bank of Cyprus in actiuni, un pachet majoritar de actiuni va merge la un grup (divers si deocamdata neorganizat) de deponenti, dintre care multi sunt rusi.

In pofida situatiei dificile in care se afla in prezent Bank of Cyprus, institutia financiara are o pozitie care ii permite sa influenteze afacerile economice si politice din insula.

Intr-o scrisoare trimisa in luna iunie Bancii Centrale Europene, presedintele Nicos Anastasiades descria Bank of Cyprus ca o "banca mega-sistemica" care, daca ar esua, ar prabusi intreaga economie cipriota. Cu 5.700 de angajati si aproximativ jumatate din depozitele bancare din insula, Bank of Cyprus ajunge in fiecare colt al Ciprului gratie retelei sale vaste de sucursale, care in prezent include si unitatile fostei Laiki Bank.

Estimarile de pana acum arata ca deponentii rusi detin peste 50% din actiunile bancii

Potrivit ministrului cipriot de Finante, Harris Georgiades, deponentii straini, dintre care multi sunt rusi, vor detine la final majoritatea noilor actiuni cu drept de vot la Bank of Cyprus. Avocatii ce reprezinta clienti ai caror bani au fost blocati la Bank of Cyprus estimeaza ca grupul rusilor va ajunge sa detina aproximativ 60% din noile actiuni ale bancii.

De asemenea, potrivit informatiilor aparute in media din Cipru, 53% din noile actiuni Bank of Cyprus vor fi detinute de straini, in primul rand rusi, fie direct fie prin diferite cabinete de avocatura care le reprezinta interesele.

Reprezentantii Bancii centrale a Ciprului, care supervizeaza eforturile de salvare a Bank of Cyprus si stabilire a unui nou actionariat, au declarat ca nu pot face speculatii daca rusii vor controla banca in viitor. Institutia a informat insa ca noii actionari se vor reuni pentru a desemna un nou consiliu de administratie la data de 9 septembrie.

Teoretic Bank of Cyprus este in proprietatea noilor actionari, dintre care majoritatea sunt rusi. In realitate insa, banca este in continuare sub controlul Bancii centrale a Ciprului, al carei guvernator, Panicos O. Demetriades, a fost numit de fostul presedinte al tarii. De asemenea, Banca centrala a Ciprului a numit un board interimar si un nou director la Bank of Cyprus, fara a-i consulta pe noii actionari.

#control bank of cyprus, #investitori rusi bank cyprus, #actiuni Bank of Cyprus, #depozite Bank of Cyprus , #Banci comerciale