Sectorul Financiar cere actiuni comune pentru promovarea Finantarii Responsabile

Joi, 15 Mai 2008, ora 14:17
1252 citiri
Sectorul Financiar cere actiuni comune pentru promovarea Finantarii Responsabile

Promovarea Finantarii Responsabile a fost tema principala in discutie in cadrul celei de a doua Reuniuni Anuale a EFSE (European Fund for Southeast Europe) care a avut loc intre 6-8 mai 2008 in Sibiu, Romania. Printre cei 200 de participanti au fost reprezentanti din lumea intreaga ai institutiilor finantatoare ale Fondului, agentiilor donatoare, institutiilor de microfinantare, bancilor comerciale cat si din institutii academice si organizatii de politici publice.

In cadrul acestei a doua Reuniuni Anuale participantii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la practicile de creditare ambigue si serviciile de provizionare iresponsabila oferite de unele institutii financiare, care ar putea sa produca niveluri si mai inalte de supra-indatorare a beneficiarilor finali ai creditelor.

Delegatii la Reuniune au facut apel la o actiune in comun a tuturor partilor interesate din industria financiara pentru a promova finantarea responsabila astel incat sa se previna posibile efecte negative asupra stabilitatii sistemelor financiare si economiilor statelor dezvoltate si ale celor emergente.


In sesiunea de concluzii participantii au conchis ca toate partile interesate din sectorul financiar, incluzandu-i aici pe actionari, institutiile financiare, guverne si clienti au raspunderea de a promova practici de finantare responsabila. Actionarii din institutiile financiare joaca un rol important deoarece pot exercita presiunea necesara pentru a schimba lucrurile in acest sens.

Autoritatile guvernamentale au de asemenea o contributie foarte importanta in promovarea acestor valori solide. Mai mult, dezvoltarea practicilor de guvernanta corporativa pot fi garantul actiunilor responsabile ale managerilor din institutiile financiare.

Oricum, in plus fata de aceste masuri pentru autoritatile de reglementare si actionari, clientii au si ei responsabilitatea de a observa ceea ce fac institutiile financiare. Provocarea ramane ca respectivul concept de finantare responsabila sa devina principala preocupare in sectorul financiar si sa se defineasca principiile si practicile legate de implementarea acestui concept.


"Ca investitor responsabil, EFSE va continua sa promoveze practicile de imprumut responsabil in regiunea pe care o vizeaza si va insista pe langa instutitiile partenere sa ofere servicii, la randul lor, intr-o maniera responsabila", a afirmat Dr. Klaus Glaubitt, Presedintele Consiliului Director al EFSE.