Transfer in industria bancara: Seful Credit Europe Bank se muta la Banca Transilvania

Marti, 14 Mai 2013, ora 10:15
2008 citiri
Transfer in industria bancara: Seful Credit Europe Bank se muta la Banca Transilvania
Omer Tetik, noul director general al Bancii Transilvania

Actualul presedinte al Credit Europe Bank Romania, Omer Tetik, a fost numit director general al Bancii Transilvania (TLV), post vacant de mai mult de un an, dupa plecarea lui Robert Rekkers, potrivit unui anunt al bancii trimis marti Bursei.

Mai multe surse bancare au declarat pentru Mediafax, pe data de 1 mai, ca Tetik ar putea prelua sefia bancii. Potrivit surselor citate atunci, Tetik si-a anuntat actionarii ca va inceta colaborarea cu banca incepand cu mijlocul lunii mai.

Tetik face parte din conducerea executiva a Credit Europe Bank din 2000, unde a debutat ca sef al Diviziei Trezorerie si Institutii Financiare, iar mai apoi a coordonat mai multe departamente inclusiv cele de retail banking, retea si carduri.

In varsta de 40 de ani, Tetik a absolvit in 1996 Orta Do?u Teknik Universitesi, Facultatea de Economie, specializarea econometrie.

Durata mandatului va fi pana in decembrie 2016, exercitarea efectiva a acestuia urmand sa inceapa dupa obtinerea tuturor aprobarilor si autorizatiilor necesare.

In ianuarie 2012, Robert Rekkers a demisionat din functia de director general al Bancii Transilvania si din cea de membru in Consiliul de Administratie, dupa ce a condus banca timp de noua ani. Rekkers a plecat la grupul Agricover, unde conduce acum Agricover Credit IFN.

Horia Ciorcila a asigurat interimatul

La finele anului trecut, Horia Ciorcila, presedintele CA si actionar al Bancii Transilvania, a primit mandatul administratorilor pentru coordonarea activitatii bancii si a Comitetului Executiv de Management. Pana la acel moment, mandatul de administrator interimar pentru coordonarea activitatii bancii si a Comitetului Executiv de Management a fost asigurat de Peter Franklin.

Tot atunci, administratorii au desemnat-o pe Luminita Runcan pentru pozitia de director general adjunct si pe Teo Birle in calitatea de directorul Directiei Trezorerie.

Ulterior, administratorii au numit inca trei directori generali adjuncti, respectiv Gabriela Nistor, Leontin Toderici si Andrei Dudoiu, care detineau functii de conducere in cadrul bancii.

Cei mai mari actionari ai bancii sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri si Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre actionarii semnificativi se regaseste SIF Moldova (5%), presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila, si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.

Banca din Cluj este printre putinele institutii de credit care au obtinut profit in toti anii de criza, dupa un rezultat record de aproape 400 de milioane de lei in 2008, cand castigul a fost sustinut si de vanzarea participatiei de la compania de asigurari Asiban. In 2009, castigul bancii a scazut puternic, la 62 milioane lei, dupa care a revenit pe un trend ascendent, cu 135 milioane lei in 2010 si 185 milioane lei in 2011.

Banca Transilvania estimeaza ca va obtine in acest an un profit brut de 388 de milioane lei, in urcare cu 14,5% fata de rezultatul raporta in 2012, de 340 milioane lei, si o crestere a bilantului cu 8% pana la 31,8 miliarde lei. Actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 0,39% in prima ora a sedintei bursiere de joi, la 1,285 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a bancii este de 2,445 miliarde lei (564,7 milioane euro).

Actiunile Bancii Transilvania au crescut cu 2,04% in sesiunea de luni, la 1,298 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a bancii este de 2,47 miliarde lei (571 milioane euro).

#Omer Tetik Credit Europe Bank, #Omer Tetik Banca Transilvania , #Banci comerciale