Un acord de supervizare bancara in UE ar putea fi adoptat pana la sfarsitul lui 2012

Marti, 10 Iulie 2012, ora 21:14
1097 citiri
Un acord de supervizare bancara in UE ar putea fi adoptat pana la sfarsitul lui 2012

Comisia Europeana va face in septembrie o propunere pentru o supervizare bancara paneuropeana, care ar urma sa fie implementata pana la sfarsitul acestui an, a afirmat marti Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, transmite Reuters.

"Obiectivul nostru este sa implementam aceasta supervizare bancara inainte de sfarsitul lui 2012", le-a declarat reporterilor Michel Barnier la sfarsitul reuniunii de la Bruxelles a ministrilor de finante din zona euro.

Liderii zonei euro s-au pus de acord cu privire la infiintarea, pana la finele anului, a unui mecanism care sa permita recapitalizarea directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) si a succesorului sau, Mecanismul European de Stabilitate (MES), a caror fonduri se ridica la 500 miliarde de euro. Totusi, aceasta recapitalizare va avea loc numai dupa infiintarea unui organism de supervizare bancara a zonei euro, pana la sfarsitul acestui an.

"BCE se va ocupa de problemele legate de supervizare" in acest organism, intarind supravegherea activitatilor bancilor comerciale, a explicat luna trecuta Mario Draghi, presedintele BCE. Acesta a adaugat ca, pentru credibilitatea recapitalizarii bancilor prin EFSF, acesta trebuie insotita de conditii stricte.

Inca nu s-au dat publicitatii detaliile privind atributiile sporite ale Bancii Centrale Europene si mai ales daca BCE va putea lua decizia inchiderii institutiilor de creditare din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.

#proiect supervizare banci 2012, #adoptare proiect supervizare banci , #Banci comerciale