Ungaria si Romania, doua piete "problematice" pentru grupul Erste

Vineri, 10 August 2012, ora 18:25
1562 citiri
Ungaria si Romania, doua piete "problematice" pentru grupul Erste

Grupul Erste are in prezent doua "piete problematice" in Romania si Ungaria, a declarat directorul general al Erste, Andreas Treichl, intr-un interviu. Daca Ungaria, grupul se loveste de ostilitatea guvernului, in Romania, Erste vrea sa se implice, alaturi de stat, in proiecte de infrastructura.

"In Ungaria suntem sub calcaiul guvernului, deci nu putem sa ne facem planuri in siguranta pentru aceasta piata. In Romania, am dori sa cooperam cu statul in proiecte de infrastructura", a afirmat Treichl intr-un interviu acordat site-ului ungar de stiri, citat de Mediafax.

Seful Erste a mentionat ca, in prezent, piata poloneza este mult mai atractiva decat cea ungara, insa aceasta nu ii va determina sa renunte la Ungaria.

Observatiile sefului Erste vin dupa ce compania a anuntat recent noi achizitii pe aceasta piata, in incercarea de a-si consolida pozitia. Subsidiara Erste Bank va prelua divizia de wealth management (administrare a averii) a BNP Paribas din Ungaria.

Erste face achizitii in Ungaria

Erste, care detine grupul BCR, a raportat pentru primul semestru o pierdere de 140,5 milioane euro in Romania, dupa un rezultat negativ de 22,5 milioane euro pentru intregul an 2011.

Erste Group: Profit net in scadere cu 12,9% in primul semestru din 2012

Pe piata din Ungaria, banca austriaca a avut o pierdere de 72,7 milioane euro in prima jumatate a acestui an, dupa un rezultat negativ de 566 milioane euro in 2011.

Romania sta mai prost decat Ungaria si la capitolul credite neperformante. In tara noastra, dupa primul semestru creditele neperformante totalizau 26,2% din soldul total, sau 2,88 miliarde euro din 11 miliarde euro.

De cealalta parte, valoarea creditelor neperformante din Ungaria reprezinta 24,6% din sold, adica 1,67 miliarde euro, dintr-un total de 6,79 miliarde euro, pentu care au fost puse deoparte provizioane de 1,06 miliarde euro.

#Erste Romania, #Erste Ungaria, #profit Erste Romania, #profit Erste Ungaria , #Banci comerciale