14 romani, retinuti pentru fraudarea bancii Poste Italiene

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 14:56
1959 citiri
14 romani, retinuti pentru fraudarea bancii Poste Italiene

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Constanta, Dolj, Sibiu, Dambovita si Galati pentru prinderea mai multor persoane acuzate ca au obtinut ilegal datele de acces la conturile clientilor bancii Poste Italiane SPA, de unde au sustras peste 500.000 euro.

In urma perchezitiilor, procurorii vor cere judecatorilor arestarea a 14 persoane iar alte 9 persoane au primit interdictia de a parasi tara.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, actiunea procurorilor vizeaza destructurarea unei grupari compuse din 36 de membri, cetateni romani si straini, specializata in savarsirea infractiunilor de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos, detinere fara drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice si distribuire sau punere la dispozitie sub orice forma, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.

Membrii gruparii au actionat in mod coordonat, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, avand ca obiect fraudarea in special a clientilor bancii Poste Italiane SPA, prin obtinerea in mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fara drept a conturilor si efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union.

Cum era organizata gruparea

Activitatea gruparii era structurata pe trei paliere principale: obtinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri si ridicarea sumelor de bani astfel transferate.

O parte din membrii gruparii actionau pe teritoriul Italiei pentru obtinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor si realizarea transferurilor frauduloase catre alti membri ai gruparii care, la randul lor, aveau sarcina sa ridice aceste sume de bani din diferite sucursale ale agentiilor Western Union de pe teritoriul Romaniei.

Prejudiciul estimat pana in acest moment al cercetarilor este de 500.000 euro.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava au audiat 38 de persoane, fiind dispusa retinerea a 14 inculpati, precum si masura obligarii de a nu parasi tara fata de 9 invinuiti.

Persoanele retinute urmeaza a fi prezentate in fata unui judecator cu propunere de arestare preventiva.

Pe parcursul cercetarilor a fost acordat sprijin de catre Ambasada SUA la Bucuresti si SRI.

La operatiune au participat ofiteri de politie judiciara din Suceava, Bacau, Craiova, Constanta, Alba, Galati, Dambovita, de la IPJ Suceava - SAS, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Suceava, Brigada Mobila de Jandarmi "Alexandru Cel Bun" Bacau, IJJ Galati si SAS Botosani.

#frauda romani Poste Italiene, #romani banci Italia, #spargere conturi banci, #crima organizata Romania , #Banci internationale