ABN Amro, afectata de succesul Greciei

Vineri, 09 Martie 2012, ora 18:25
2743 citiri
ABN Amro, afectata de succesul Greciei

Banca olandeza ABN Amro a pierdut 121 milioane de euro in cel de-al patrulea trimestru din 2011, din cauza implicarii sale majore in problema Greciei, dar si din cauza contractiei economiei din zona.

ABN Amro, care a oferit credite statului elen, a fost puternic afectata de criza puternica din Grecia. Rezultatele proaste au inrautatit si perspectivele bancii, care a fost nationalizata in timpul crizei financiare pentru 30 miliarde euro, scrie Financial Times.

Reusita Greciei de vineri, de a sterge 100 miliarde de euro din datoria sa privata, poate fi benefica pentru statele europene si pentru pietele de capital din zona, dar succesul sau afecteaza puternic creditorii directi ai statului.

Un mediu economic ostil

ABN Amro este cea de-a treia banca olandeza ca dimensiune, dupa ING si Rabobank. Rezultatele pe anul 2011 au fost puternic afectate de "mediul macroeconomic care se deterioreaza rapid" si in special din cauza economiei olandeze care se afla in recesiune inca din iulie.

"Provizioanele pentru credite sunt ridicate in 2012 si ar putea chiar sa creasca. Recesiunea din a doua jumatate a anului trecut probabil ca va provoca contractii si in prima parte a 2012, iar mai multe companii vor avea probleme", a declarat seful ABN Amro, Gerrit Zalm.

Economia olandeza se va contracta cu 0,75% in 2012, considera economistii, pe masura ce consumatorii vor fi afectati de o prabusire a pietei imobiliare, a reducerilor de pensii si cheltuieli pe masura ce guvernul incearca sa reduca deficitul.

Grecia are o parte din vina

Suma totala a imprumuturilor neprofitabile ale ABN Amro s-a ridicat la 768 milioane de euro in al patrulea trimestru, o parte din cauza companiilor olandeze si o parte din cauza stergerii unei datorii grecesti de 330 milioane euro, sustin reprezentantii ABN Amro. Pierderile au fost cu 13% mai mari decat in trimestrul precedent si de trei ori mai mari decat in acelasi trimestru al anului precedent.

ABN Amro detine titluri de stat ce se afla pe lista obligatiunilor incluse in oferta de schimb de vineri, oferta ce face parte din incercare statului elen de revenire, mai ales printr-un proiect de reducere a datoriei publice pana la 120% din PIB pana in 2020.

Obligatiunile grecesti ale bancii, ce au o valoare nominala de 1,3 miliarde de euro, au fost reduse cu 75 procente, inclusiv 500 milioane de euro in al treilea trimestru.

#ABN Amro obligatiuni Grecia, #efecte stergere datorie Grecia, #efecte criza grecia , #Banci internationale