Austria sfideaza presiunile UE de a renunta la reglementarile privind secretul bancar

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 14:31
1610 citiri
Austria sfideaza presiunile UE de a renunta la reglementarile privind secretul bancar

Austria a anuntat vineri ca isi va mentine reglementarile privind secretul bancar, sfidand presiunile Comisiei Europene de a se alatura Luxemburgului in furnizarea de informatii privind conturile rezidentilor din UE, in incercarea de a stopa evaziunea fiscala.

Problema schimbului automat de informatii cu privire la conturile bancare si a paradisurilor fiscale a fost inclusa pe agenda reuniunii informale a ministrilor de finante din UE, care va avea loc vineri si sambata la Dublin. De asemenea, va fi discutat pachetul de asistenta financiara pentru Cipru si extinderea perioadei de achitare a imprumuturilor acordate Irlandei si Portugaliei, transmite Reuters.

"Austria isi va mentine reglementarile privind secretul bancar", le-a declarat reporterilor ministrul austriac de finante, Maria Fekter, inaintea inceperii reuniunii de la Dublin.

"Nu cred ca este necesar un schimb automat de informatii, asa cum este acceptat in alte state din UE, iar un astfel de pas ar reprezenta o incalcare a drepturilor", a explicat Maria Fekter.

Dupa ce Luxemburg a capitulat in fata solicitarilor UE, Austria ramane singura tara UE care se opune schimbului de informatii

Comisia Europeana a salutat, luni, deschiderea manifestata de Luxemburg fata de schimbul automat de informatii cu privire la conturile bancare si simultan a avertizat Austria ca risca sa se gaseasca intr-o pozitie nesustenabila daca nu procedeaza la fel ca Luxemburgul.

Austria si Luxemburgul sunt singurele doua state membre ale UE care in prezent refuza, in numele secretului bancar, sa transmita automat informatii privind conturile rezidentilor din UE la cererile justitiei.

Potrivit unei directive care a intrat in vigoare la inceputul lui 2013, statele membre UE nu pot sa refuze transmiterea de informatii pe motiv ca aceste informatii sunt detinute de o banca sau o alta institutie financiara. Dar premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a confirmat miercuri ca tara sa este pregatita sa relaxeze regimul secretului bancar, prin acceptarea schimbului automat de informatii incepand cu 1 ianuarie 2015.

Reuniunea ministrilor de finante din zona euro ar putea inregistra un schimb tensionat de replici intre Germania, al carei ministru de finante, Wolfgang Schaeuble, este cunoscut pentru campania sa impotriva secretului bancar, si Maria Fekter, care a promis "sa lupte ca un leu" pentru a-l mentine.

"Schimbul automat de informatii implica o interferenta masiva in dreptul oamenilor la viata privata. In acest domeniu, statul se implica adanc in afacerile private ale detinatorilor de conturi bancare", a afirmat ministrul austriac de finante.

Fekter a criticat din nou Marea Britanie cu privire la statutul fiscal al insulelor de dincolo de Canalul Manecii, care garanteaza anonimatul depozitelor bancare. Standardele impuse Ciprului ar trebui aplicate in intreaga Europa pentru a combate paradisurile fiscale, a subliniat oficialul austriac.

Statele membre ale UE vor sa combata evaziunea fiscala transfrontaliera prin schimbul automat de informatii cu privire la conturile bancare. Acest schimb de informatii ar permite autoritatilor fiscale sa-i identifice mai usor pe evazionisti sau transferurile ilicite de fonduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#secret bancar Austria, #schimb informatii bancare UE, #combatare evaziune fiscala UE , #Banci internationale