Banca Centrala a Poloniei mentine rata dobanzii de referinta la 4,75%

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 17:31
1724 citiri
Banca Centrala a Poloniei mentine rata dobanzii de referinta la 4,75%

Banca Centrala a Poloniei, singura din UE care a majorat costurile de imprumut anul acesta, a mentinut miercuri rata dobanzii de referinta la 4,75%, deoarece criza datoriilor din zona euro afecteaza cresterea celei mai mari economii din Europa de Est, transmite Bloomberg.

In mai, spre surprinderea pietelor, Banca Centrala a Poloniei a majorat neasteptat rata dobanzii de referinta, de la 4,5% la 4,75%, pe fondul cresterii inflatiei.

Preturile de consum in Polonia au inregistrat al treilea cel mai rapid ritm de crestere din cele 27 de state membre ale UE, chiar daca estimarile Comisiei Europene indica o incetinire a cresterii economiei poloneze la 2,7% in 2012, de la 4,3% in 2011.

"Comentariile de dupa reuniunea de politica monetara vor fi foarte importante pentru perspectiva ratei dobanzii, de cand a devenit evident dezacordul semnificativ privind evolutia politicii monetare, fiind luate in considerare si reducerea si majorarea ratei dobanzii", a explicat Michal Dybula, analist pentru pietele emergente la BNP Paribas, in Varsovia.

Ritmul de crestere al economiei poloneze a incetinit in primul trimestru din 2012, conform cu estimarile analistilor, deoarece turbulentele din zona euro au afectat exporturile si investitiile.

In perioada ianuarie - martie 2012, Produsul Intern Brut al Poloniei a inregistrat o crestere de 3,5% comparativ cu perioada similara din 2011, fiind una din cele mai solide cresteri din UE, dupa ce in trimestrul patru din 2011 avansul a fost de 4,3%, conform datelor revizuite ale Oficiului Central de Statistica de la Varsovia.

Comparativ cu ultimele trei luni din 2011, economia Poloniei a crescut in primul trimestru al acestui an cu 0,8%.

De la debutul crizei financiare mondiale in 2008, zlotul polonez s-a depreciat in raport cu valutele considerate sigure, inclusiv euro. Acest lucru a facut exporturile poloneze mai putin scumpe pentru cumparatorii din strainatate si a contribuit la mentinerea cresterii economice, Polonia fiind singurul stat membru al UE care a evitat recesiunea.

#Polonia rata dobanda de referinta, #Banca Centrala a Poloniei, #Polonia preturi consum, #Polonia costuri imprumut , #Banci internationale