Banca Centrala Europeana, colacul de salvare al euro?

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 08:12
2062 citiri
Banca Centrala Europeana, colacul de salvare al euro?

Banca Centrala Europeana ar putea rezolva problema zonei euro, fara sa incalce regulile Uniunii Europene sau autonomia cu care se mandreste. Liderii europeni au sugerat, inaintea intalnirii de marti seara de la Bruxelles, o varianta aparent simpla: BCE sa imprumute tarile din zona euro cu dificultati financiare, prin intermediul FMI.

Eforturile Europei de a-si extinde fondul de salvare cu 1.000 de miliarde de euro nu sunt suficiente, fapt care ar putea forta liderii europeni sa regandeasca rolul pe care Banca Centrala Europeana il are in izolarea Spaniei si Italiei departe de criza datoriilor, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.

Dupa ce au primit un nou imbold din partea SUA, liderii europeni incearca sa gaseasca pentru a cincea oara un mod de a rezolva problemele euro, dupa ce planurile din octombrie nu au reusit sa impiedice extinderea derutei de pe pietele italiene, sau speculatiile ca Franta isi va pierde ratingul de top.

UE se uita catre FMI

"Fondul de salvare nu va putea rezolva toate problemele de unul singur. Va trebui sa facem acest lucru impreuna cu FMI si cu BCE, pastrand coordonatele independentei sale", declara ministrul de finante din Luxemburg, Luc Frieden, inainte de intalnirea liderilor de marti seara, de la Bruxelles.

Majoritatea ministrilor europeni sunt de parere ca Fondul Monetar International ar trebui sa asigure mai mult ajutor, cel mai probabil prin bani europeni.

"Va trebui sa ne indreptam privirea catre FMI, care poate asigura fonduri aditionale pentru fondul de urgenta", a declarat Ministrul de Finante olandez, Jan Kees de Jager, citat de MSNBC.

BCE sa imprumute FMI?

La patru saptamani de la preluarea functiei de la Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, Mario Draghi, nu a dat niciun indiciu despre un posibil rol al bancii centrale, in afara de a spune ca programul de achizitie de obligatiuni in varsta de 18 luni al BCE este "temporar" si "limitat".

"BCE trebuie sa salveze euro. Membri BCE si Berlin-ul s-ar putea sa inceapa sa isi dea seama de acest lucru", declara Holger Schmieding, economist sef la Berenberg Gossler &Co, citat de Bloomberg.

Cancelarul austriac, Werner Faymann, a cerut un rol mai puternic pentru BCE luna trecuta, si acelasi lucru l-a facut ministrul de Finante finlandez, Jutta Urpilainen. Ministrul de Finante Olandez, Jan Kees de Jager, a refuzat sa spuna asta oficial.

Ca detinatori de rating AAA, cele trei tari sunt parte dintr-un bloc condus de germani care a stabilit conditii dificile pentru salvari financiare.

"Noi ne imaginam un rol mai mare pentru FMI", a declarat De Jager, marti, la Bruxelles.

In conditiile in care Germania se opune ideii ca Banca Centrala Europeana sa furnizeze lichiditati catre Fondul European de Stabilitate Financiara sau de a actiona ca un creditor de ultima mana, zona euro are nevoie de o modalitate de a calma pietele, insa BCE nu da niciun semn ca ar raspunde prea curand cerintelor tot mai numeroase de a-si spori achizitiile de obligatiuni.

O optiune ramasa in calcul este ca BCE sa imprumute FMI, insa liderii trebuie sa se puna de acord asupra acestui aspect.

"Vom discuta aceasta problema cu BCE. Banca Centrala Europeana este o institutie independenta, asa ca noi vom pune pe masa cateva propuneri, decizia ramanand la latitudinea oficialilor BCE", a declarat ministrul belgian de Finante, Didier Reynders.

Astfel, europenii ar putea gasi o modalitate mult mai subtila de a implica BCE in ecuatie, dupa ce nu au reusit sa castige increderea pietelor nici in euro, dar nici in Fondul European de Stabilitate Financiara.

Reciclarea banilor europeni prin FMI ar fi, de asemenea, menita sa incurajeze tarile emergente bogate in active, precum China, sa contribuie la cauza europeana, sustin sursele anonime citate de Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE imprumut FMI, #decizie Bruxelles BCE, #rol bce zona euro , #Banci internationale