Banca Elvetiei a revenit pe profit anul trecut

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 14:21
2004 citiri
Banca Elvetiei a revenit pe profit anul trecut

Banca Nationala a Elvetiei a revenit pe profit anul trecut, cu 13 miliarde de franci elvetieni (10,7 miliarde de euro), calmand criticile generate de pierderea record de 19,2 miliarde de franci din 2010.

Aprecierea aurului din depozitele bancii a contribuit cu 5 miliarde de franci la profit, in timp ce pozitiile valutare au adus un beneficiu de 8 miliarde de franci, transmite Bloomberg.

Institutia va distribui un miliard de franci cantoanelor si federatiei elvetiene.

Banca s-a aflat sub presiune dupa ce achizitiile de valuta au generat o pierdere record pentru 2010.

"Decizia va ajuta banca sa-si pastreze reputatia dupa scandalul din presa legat de demisia presedintelui. Cantoanele vor fi multumite sa primeasca o parte din profituri", a spus Peter Rosenstreich, analist la Swissquote Bank, Elvetia.

Cantoanele si bancile regionale controleaza un pachet de 55% din actiunile bancii nationale, in timp ce investitorii privati detin restul.

Fostul presedinte al bancii Elvetiei Philipp Hildebrand si-a anuntat luni demisia, dupa ce nu a reusit sa dovedeasca faptul ca sotia sa a actionat fara ca el sa aiba cunostinta intr-o tranzactie valutara realizata in august, cu numai cateva saptamani inainte ca banca sa plafoneze cursul francului.

#banca elvetiei, #banci straine, #criza financiara Elvetia , #Banci internationale