Banca Italiei: Economia risca sa intre intr-un cerc vicios

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 10:38
1556 citiri
Banca Italiei: Economia risca sa intre intr-un cerc vicios

Economia Italiei risca sa intre intr-un cerc vicios, creat de cresterea economica slaba si lipsa de incredere, a avertizat banca centrala a tarii, dupa ce somajul a urcat la maximul ultimilor 13 ani, iar recesiunea s-a agravat.

Peste 35% din tinerii italieni nu au locuri de munca, afectati de inchideri de fabrici, falimente si reduceri de cheltuieli in sectorul public. Politicile de austeritate ale guvernului condus de premierul Mario Monti au declansat o reactie puternica de nemultumire, inaintea alegerilor programate pentru inceputul anului urmator.

Guvernatorul Bancii Italiei, Ignazio Visco, a declarat ca reformele structurale ale actualului premier au oprit declinul increderii pietelor financiare in statul italian. Seful bancii centrale a adaugat ca tintele bugetar trebuie respectate, iar reformele implementate.

Reformele vor avea, insa, impact doar pe termen mediu, a avertizat Visco, in timp ce executivul pregateste noi masuri de austeritate pentru a finanta o datorie publica de circa 2.000 de miliarde de euro sau 126% din PIB, al doilea nivel de indatorare din zona euro dupa Grecia.

"Exista riscul unui cerc vicios de crestere redusa si declin al economiilor, nesiguranta a populatiei si evolutie slaba a economiei", a spus el.

Italia a intrat din nou in recesiune in a doua jumatate a anului trecut, iar guvernul estimeaza o contractie de 2,4% in acest an si de 0,2% anul urmator.

Potrivit ultimelor date, rata somajului a ajuns la 10,8% in septembrie, cel mai ridicat nivel incepand cu 1999. In august, somajul a fost de 10,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca centrala Italia, #economie italia, #somaj Italia , #Banci internationale