Banca Mondiala anunta o criza iminenta: va lovi in septembrie

Joi, 11 Iunie 2015, ora 12:02
7468 citiri
Banca Mondiala anunta o criza iminenta: va lovi in septembrie
Foto: Pinterest/ Sao Paulo-Bovespa

China si Brazilia au inregistrat ani in sir de crestere economica sustinuta, dar perioada fasta pare sa se fi terminat. Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, crede ca cele doua economii se vor confrunta cu provocari majore in cursul acestui an.

"Tarile in curs de dezvoltare au reprezentat motorul cresterii economice globale in perioada crizei financiare. Acum insa, au in fata un mediu economic mult mai ostil", a explicat seful Bancii Mondiale intr-un raport dat publicitatii pe miercuri, aminteste postul CNN.

Soc puternic in septembrie

Banca Mondiala nu este singura institutie care se arata alarmata de vulnerabilitatea pietelor emergente.

Ultimele intalniri ale comitetului director al Rezervei Federale au avut ca tema principala efectele pe care majorarea dobanzii de referinta ar avea-o asupra economiilor din aceasta zona, iar ingrijorarea analistilor este in crestere.

Mai toti economistii care s-au aplecat asupra problemei vad septembrie ca fiind luna in care pietele emergente se pot confrunta cu un soc puternic. Trei factori stau la baza declansarii crizei care poate afecta economiile in curs de dezvoltare.

Acestia sunt reprezentati de aprecierea dolarului, scaderea preturilor la materii prime ca urmare a reducerii ritmului de crestere economica in China si a lipsei cererii de pe alte piete si o eventuala crestere a dobanzii de referinta in SUA.

La mana americanilor

Majoritatea analistilor asteapta ca septembrie sa fie luna in care Rezerva Federala sa anunte majorarea dobanzii de referinta pentru prima data in ultimii 9 ani.

O astfel de masura ar declansa cel putin doua efecte negative pentru economiile emergente.

In primul rand, companiile prezente pe aceste piete s-ar confrunta cu un cost ridicat al imprumuturilor in dolari.

In al doilea rand, masura ar urma sa faca atractive obligatiunile de pe piata americana, declansand o lichidare a titlurilor achizitionate de pe pietele emergente.

Din acest punct de vedere, Rezerva Federala pare sa nu aduca niciodata vesti bune pentru economiile emergente.

In 2013, cand fostul presedinte al Rezervei Federale Ben Bernanke a anuntat incetarea programului de relaxare cantitativa in SUA, pietele emergente s-au confruntat cu retrageri massive de capital.

Nori negri la orizont

Peisajul economic actual este mult mai arid decat cel de acum cativa ani cand dobanzile creditelor evoluau la un nivel redus, dolarul nu isi incepuse ascensiunea, iar preturile materiilor prime evoluau la un nivel ridicat.

"Toate aceste aspecte au ajutat economiile in cuurs de dezvoltare sa performeze in perioada aceea.

Acum insa, parca li s-a tras presul de sub picioare", descrie situatia Win Thin, sef department analiza si strategii globale la Brown Brothers Harriman.

Thin crede ca impactul va avea intensitati diferite de la tara la tara. State precum India, China sau Columbia sunt mult mai stabile economic decat Brazilia si Africa de Sud.

Tarile asiatice in special ar putea sa treaca mult mai usor peste acest soc decat statele africane sau cele din America Latina.

Retrageri masive de capital

Economiile emergente sunt caracterizate de un grad masiv de indatorare inregistrat de fiecare dintre acestea, iar prabusirea pietei de materii prime le reduce considerabil veniturile.

La aceste doua chestiuni se adauga aprecierea dolarului inregistrata in ultimul an si o eventuala crestere a dobanzii de referinta in sistemul financiar din Statele Unite.

In primavara, semnele pareau incurajatoare, actiunile de pe pietele emergente inregistrand o crestere de 10 procente. Nu fost decat o iluzie.

In momentul de fata, indicele MSCI de pe pietele emergente marcheaza o crestere de doar 2,2% fata de perioada similara a anului trecut.

Principala ingrijoarea a economistilor din institutiile financiare internationale este ca toti acesti factori pot declansa fenomenul retragerilor masive de capital din economiile in curs de dezvoltare, provocand falimente in lant.

"Prima majorare a dobanzii de referinta pe care Rezerva Federala o va face dupa declansarea crizei financiare poate cauza o volatilitate crescuta a pietelor emergente, ducand la reducerea capitalului prezent pe acestea", se arata in raportul Bancii Mondiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza financiara piete emergente, #retrageri capital piete emergente, #raport Banca Mondiala, #criza financiara 2015 , #Banci internationale